Situácia je napätá. Rusko vyhlásilo v Belgorodskej oblasti mimoriadnu situáciu na federálnej úrovni

15.8.2024 12:23

Na území ruskej Belgorodskej oblasti susediacej s Ukrajinou vyhlásili ruské úrady režim mimoriadnej situácie na federálnej úrovni v dôsledku pretrvávajúcich útokov ukrajinských síl.

Oznámil to vo štvrtok ruský minister pre mimoriadne situácie Alexander Kurenkov, informovali agentúry Reuters a TASS.

"Situácia v tejto oblasti je naďalej komplikovaná a napätá. V dôsledku teroristických útokov ukrajinských ozbrojených skupín boli v Belgorodskej oblasti poškodené obytné domy aj infraštruktúra, evidujú tam mŕtvych a zranených občanov," povedal Kurenkov.

V oblasti platil už od stredy režim mimoriadnej situácie na oblastnej úrovni, minister však na štvrtkovom zasadnutí vládneho výboru navrhol, aby sa zvýšil na federálnu úroveň.

Dodal, že príslušné úrady už v oblasti poskytujú pomoc zasiahnutým obyvateľom, avšak vzhľadom na rozsah toho, čo sa tam deje, nie je možné, aby situáciu zvládli len oblastné úrady.

Režim platí aj v Kurskej oblasti

Režim mimoriadnej situácie na federálnej úrovni platí aj v priľahlej Kurskej oblasti, kde Rusko vedie od utorka minulého týždňa intenzívne boje s viac ako tisíckou ukrajinských vojakov. Ide o najväčšiu ukrajinskú cezhraničnú operáciu od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022.

Režim mimoriadnej situácie na federálnej úrovni umožňuje, aby tam namiesto oblastných zasahovali federálne zložky. Úradom zároveň uľahčuje prideľovanie federálnych prostriedkov na pomoc miestnym obyvateľom a tiež financovanie aktivít zameraných na ubytovanie ľudí v dočasných ubytovacích centrách a zabezpečenie ich základných potrieb. Príslušným orgánom umožňuje aj rýchlejšie prijímať opatrenia na ochranu civilistov.

Prienik ukrajinských jednotiek do Kurskej oblasti mal za následok evakuáciu civilistov - časť z nich opustila svoje domovy bez pomoci úradov, ktoré mnohí z nich kritizovali za nečinnosť.

Úrady oznámili, že veľkú časť evakuantov dočasne ubytujú v rekreačných zariadeniach v Záporožskej oblasti na Ukrajine, kde sa však tiež momentálne bojuje. Evakuácie už prebehli aj v časti Belgorodskej oblasti, konkrétne v pohraničnom okrese Krasnaja Jaruga.

Pozrite si aj reportáž zo 14. augusta 2024 o presune ruských síl do Kurskej oblasti:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok