Vpád ukrajinských vojakov očami Rusov: O útoku vedeli, no nemali sa čím brániť. Za hranicami zavládla panika

15.8.2024 09:29

Ruskí vojaci o útoku vopred vedeli, napriek tomu neboli na obranu dostatočne pripravení. Zavládol chaos a panika, a im neostávalo nič iné, len čím skôr ustúpiť.

Ukrajina vojaci tanky vojna
Foto: X/Rob Lee

Ruskí vojaci, ktorí sa nachádzali na hraniciach počas ukrajinského útoku 6. augusta, zažili chaos a paniku.

Podľa informácií ruského exilového denníka Verstka, na ktorý odkázal aj český portál Novinky.cz nemali dostatok zbraní, a situácia bola neorganizovaná.

Bez zbraní cez mínometnú paľbu

Jeden z vojakov, Alexander, opísal, že ich velitelia boli ozbrojení, ale radoví vojaci nemali žiadne zbrane. „Nemali sme čím bojovať, len velitelia mali zbrane,“ uviedol Alexander, ktorý po útoku strávil štyri dni schovaný v lesoch a zákopoch.

„Bol to sku***ný chaos. Nemali sme vôbec žiadne inštrukcie. Potom nám veliteľ družstva, zmluvný pracovník, nariadil ústup. Trasa ale bola pod mínometnou paľbou, tak sme šli do nejakého sku***ného lesa. Tam sme sa tiež dostali pod paľbu, boli sme rozprášení a otrasení. O jedného sme prišli,“ popísal Alexander ukrajinský vpád do Kurskej oblasti.

Ďalší vojak, Sergej zo Sibíri, uviedol, že hoci vedeli o plánovanom útoku, nemali inštrukcie a nakoniec sa museli stiahnuť do mesta Sudža, kde sa ukryli v nemocnici.

Vedeli, no nič neurobili

Podľa výpovedí viacerých vojakov Rusi o plánovanom útoku vedeli, no nič proti nemu neurobili. Na hraniciach bolo v čase vpádu viac ako sto ruských vojakov, pričom niekoľko z nich bolo zranených a evakuovaných do bezpečia.

Ukrajinci tvrdia, že aktuálne kontrolujú 74 obcí v Kurskej oblasti, čo predstavuje približne tisíc kilometrov štvorcových.

Ruské úrady zatiaľ nepriznali žiadne obete, ale podľa informácií od príbuzných niektorí vojaci mohli pri útoku zahynúť.

Pozrite si aj reportáž zo 14. augusta o postupe ukrajinských síl:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok