Ukrajinci opísali vpád do Ruska: Prvý deň padli mnohí, nepripravených vojakov sme vyrušili pri káve

13.8.2024 17:36

Keď sa Volodymyr pripravoval na vstup na ruské územie, v žilách mu prúdil adrenalín. Vedel, že pred 81 rokmi znamenala iná bitka v Kurskej oblasti pre Európu zlom.

ukrajinský vojak
Foto: TASR/AP

On aj ostatní vojaci 82. výsadkovej brigády počúvali pokyny svojho veliteľa: majte oči otvorené, pohybujte sa rýchlo a myslite na svoju zem. Potom po krátkej modlitbe a bojovom pokriku "Sláva Ukrajine!" vpadli do Ruska - ako prvá zahraničná armáda od druhej svetovej vojny, píše Financial Times (FT).

Rusi ich nečakali

"Na ruské územie sme prvýkrát vstúpili v utorok (6. augusta) o trinástej hodine," povedal Volodymyr. "Boli sme medzi prvými, ktorí tam prenikli," dodal.

K jeho údivu sa jednotka nestretla so žiadnym odporom, keď jej dvadsaťtonové americké bojové vozidlo Stryker za denného svetla prešlo hranicu. Čoskoro podľa neho narazili na ruskú jednotku, ktorá "sedela v lese a pila pri stole kávu".

"Potom náš Stryker vrazil priamo do ich stola," opísal a dodal: "Prvý deň sme ich veľa zabili. Lebo neboli ozbrojení a nečakali nás."

Desiatky ďalších prekvapených Rusov, ktorí nechceli skončiť ako ich druhovia, zložili zbrane a vzdali sa.

Strach vystriedalo nadšenie

Strach, ktorý pociťovali mnohí z tisícov ukrajinských vojakov zúčastňujúcich sa tejto odvážnej operácie, v nasledujúcich šiestich dňoch vystriedalo nadšenie. Postupovali rýchlo, o päť až desať kilometrov za deň, obsadili niekoľko dedín, časť železničnej trate a kľúčový tranzitný bod pre prepravu plynu. Začali narýchlo budovať pozície a pripravovať sa na príchod ruských posíl.

Vojaci sa neobjavili

K ich prekvapeniu sa však ruskí vojaci neobjavili, aspoň nie tak, ako očakávali. Z ruských lietadiel padali silné kĺzavé bomby, ktoré zlikvidovali niektoré ukrajinské jednotky a cenné vybavenie dodané Západom. Rútili sa na nich útočné drony Lancet.

Ukrajinci však pokračovali ďalej. "Spočiatku to bolo trochu ťažké, ale neskôr sa to zjednodušilo," povedal Roman, ďalší vojak z Volodymyrovej jednotky.

V piatok však ich Stryker zasiahol ruský protitankový granátomet. Vodič utrpel otras mozgu, no vďaka silnej vrstve panciera vozidla všetci prežili. Nemohli s ním však pokračovať v jazde, tak ho odtiahli späť za hranice.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok