Ukrajinci opísali vpád do Ruska: Prvý deň padli mnohí, nepripravených vojakov sme vyrušili pri káve

13.8.2024 17:36

Keď sa Volodymyr pripravoval na vstup na ruské územie, v žilách mu prúdil adrenalín. Vedel, že pred 81 rokmi znamenala iná bitka v Kurskej oblasti pre Európu zlom.

ukrajinský vojak
Foto: TASR/AP

Keď sa Financial Times v nedeľu s posádkou asi päť kilometrov od hraníc na ukrajinskom území stretol, Volodymyr, Roman a dvaja ďalší vojaci poškodené vozidlo rozoberali, aby zistili, čo by sa dalo použiť ako náhradné diely pre ďalšie vozidlá Stryker, kým ho pošlú na americkú základňu v Nemecku na opravu.

Financial Times hovoril s viac ako desiatkou vojakov pod podmienkou, že ich priezvisko z bezpečnostných dôvodov nezverejní.

"Naša nálada je dobrá. Morálka je vysoká," povedal Serhij z 80. výsadkovej brigády, zatiaľ čo popíjal energetický nápoj na ceste vedúcej do Kurska.

Operácia prebieha podľa ich predstáv

Kým hovoril, zneli z frontovej línie výbuchy a nízko preletela ukrajinská stíhačka, ktorá sa vracala z útoku na ruské pozície. Ukrajinskí vojaci vyhlásili, že operácia prebieha podľa ich predstáv.

Za necelý týždeň prenikli viac ako 30 kilometrov do ruského územia a tvrdia, že sa zmocnili asi 1000 kilometrov štvorcových územia. Podľa Volodymyra postupujú smerom k regionálnej metropole - mestu Kursk.

Rusku sa zatiaľ podľa ukrajinských vojakov nepodarilo ich postup zastaviť. Veľa ruských posíl bolo zajatých alebo zabitých. Podľa záberov z ukrajinského dronu jeden ruský konvoj bol zničený po tom, ako ho zasiahla raketa HIMARS americkej výroby.

Podrobností je málo

O tom, ako operácia vznikla, je známych len málo podrobností a vojaci si dávali pozor, aby neprezradili citlivé informácie. Mnohí dopredu nevedeli, o akú misiu ide, zistili to až niekoľko dní pred ňou.

Podľa vojakov a záberov z bojov, ktoré zverejnili ukrajinské jednotky, sa operácie zúčastňujú zložky najmenej šiestich ukrajinských brigád.

Volodymyr a výsadkári 82. brigády boli do Sumskej oblasti prevelení niekoľko dní pred začatím operácie. Ďalší vojaci povedali - a bolo to vidieť aj na ich videách na sociálnych sieťach - že predtým bojovali v Charkovskej oblasti, kde bránili postupu ruských síl, ktoré tam v máji začali vlastný cezhraničný vpád. Boli tiež v Doneckej oblasti, kde sú strategické mestá Čašov Jar, Niu-York a Dzeržinsk už niekoľko mesiacov vystavené ruským útokom.

Boje v Kurskej oblasti, kde sa odohrala v roku 1943 veľká bitka medzi Nemeckom a sovietskymi jednotkami, podľa vojaka Denysa riadiaceho Američanmi poskytnuté vozidlo Humvee pôsobili "úplne inak" ako v Doneckej oblasti.

"Bojovať z obranných pozícií je oveľa ťažšie. Nepriateľ tam o nás vie všetko. Vie, kde sme. Jeho drony vidia každý náš pohyb. Tu sme mali moment prekvapenia," uviedol. "Ale aj tak nás prekvapilo, že boli (naším útokom) tak prekvapení," dodal.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok