Ukrajinci opísali vpád do Ruska: Prvý deň padli mnohí, nepripravených vojakov sme vyrušili pri káve

13.8.2024 17:36

Keď sa Volodymyr pripravoval na vstup na ruské územie, v žilách mu prúdil adrenalín. Vedel, že pred 81 rokmi znamenala iná bitka v Kurskej oblasti pre Európu zlom.

ukrajinský vojak
Foto: TASR/AP

Hlavným cieľom je obsadiť ruskú pôdu

Hlavným cieľom operácie je podľa Denysa obsadiť ruskú pôdu. "Môžeme tu bojovať a zabrať ich územie. Potom môžeme začať vyjednávať, budeme mať nejaké ich územie, ktoré vymeníme za našu krajinu," povedal.

Ďalší vojaci uviedli, že medzi ciele patrí tiež donútiť Rusko, aby odklonilo zdroje z ukrajinskej frontovej línie. Je však skoro na to povedať, či sa to podarilo. Hlásenia naznačujú, že z charkovskej a doneckej fronty boli stiahnuté len malé počty ruských vojakov.

Niektorí Ukrajinci priznali, že spočiatku operáciu spochybňovali. Viacerí z nich uviedli, že sa obávali opustiť pozície v Doneckej oblasti, keď tam Rusi denne postupujú a ohrozujú tamojšie posledné mestá, ktoré ešte držia Kyjev.

Denys vyjadril obavy, že by operácia mohla Ukrajinu stáť mesta v Doneckej oblasti. "Niu-York bude dobytý, na sto percent. Mohlo by sa to stať aj zajtra," uviedol a predpovedal, že ruské sily zrejme obsadia tiež Časov Jar a Dzeržinsk.

Pred kurskou operáciou jeden z vysokopostavených ukrajinských predstaviteľov varoval, že sa v obranných líniách na východe tvoria "trhliny". Ukrajinská analytická skupina DeepState, ktorá má väzby na ministerstvo obrany a ktorá sleduje a mapuje frontovú líniu, ukázala, že ruské sily dosahujú ďalšie zisky v okolí týchto opevnených miest.

"Tieto mestá sú už stratené. Naši sú len na mape. Rusi ich vyhladili," uviedol Denys. Ukrajinskí predstavitelia a vojenskí analytici sa pritom obávajú, že ich dobytie by mohlo sťažiť vojenskú logistiku a viesť k tomu, že Rusko ohrozí zostávajúce opevnené miesta v Doneckej oblasti.

Straty majú aj Ukrajinci

Ako pri každej odvážnej vojenskej operácii majú Ukrajinci straty. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že bolo zabitých viac ako 1610 ukrajinských vojakov, čo je číslo, ktoré nemožno overiť. A ktoré je podľa vojakov na mieste prehnané. V čase, keď tam boli v oblasti reportéri FT, však na frontovú líniu a z nej ponáhľalo veľa sanitiek a obrnených zdravotníckych evakuačných vozidiel.

V prvých dňoch operácie padol Denys Bojarčuk z 80. výsadkovej brigády, povedala jeho sestra Zorjana Stelmachová. V armáde bol známy pod svojím vojenským volacím znakom Barista, pretože predtým pracoval v kaviarni.

Do armády vstúpil v roku 2014 po tom, čo Kremeľ anektoval ukrajinský polostrov Krym, a s pomocou miestnych separatistických zástupcov skryto vpadol na východoukrajinský Donbas.

Bojarčuk práve bojoval s 80. brigádou v Doneckej oblasti, keď ho prevelili do Sumskej oblasti, aby sa zúčastnil vpádu do Kurskej oblasti. V nedeľu ho pochovali na západe Ukrajiny.

Pozrite si aj vyjadrenia analytikov k situácii z 13. augusta:

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok