Ruská propagandistická sieť šíri bizarné "správy". Kyjev vraj chystal atentát na Macrona a Fínsko neexistuje

13.8.2024 10:18

Ukrajinský portál odhalil rozsiahlu sieť webov, ktoré šíria ruskú propagandu maskovanú za spravodajstvo. Niektoré správy nedávajú zmysel už na prvý pohľad.

Zelenskyj sa stretol s Macronom. Paríž dodá Kyjevu obrnené vozidlá, zhodli sa aj na potrebe ďalších sankcií
Foto: TASR/AP
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a francúzsky prezident Emmanuel Macron

Ruská propaganda v niektorých prípadoch nepozná hraníc. V súčasnosti najaktuálnejším dôkazom je sieť ruských dezinformačných webov, ktorých prepojenie odhalil ukrajinský portál Insight News.

Weby zdieľajú podobný dizajn ako európska sieť ruských portálov Pravda (poz. red. - slovenský denník Pravda s nimi nemá nič spoločné) a šíria pomerne bežné proruské naratívy o zlej morálke ukrajinskej armády, o údajných nútených odvodoch brancov, alebo o „nacistickej vláde“ Ukrajiny.

Názvy serverov sa väčšinou skladajú zo slova „news“ (angl. správy) a názvu niektorého z ukrajinských regiónov. Všetky servery majú koncovku .ru, domény sú registrované v Moskve a dokonca zdieľajú tú istú IP adresu. To znamená, že majú spoločného prevádzkovateľa.

Na weboch sa však čas od času objavia aj už na prvý pohľad nezmyselné správy o tom, čo sa na Ukrajine údajne deje.

Chceli vraj zabiť Macrona

Na jednom z portálov, ktorý má podľa jeho názvu prinášať aktuality z Volynskej oblasti, sa objavila správa o tom, že francúzsky prezident Emmanuel Macron mal byť počas svojej návštevy Kyjeva zabitý. Atentát na lídra Francúzska mali údajne plánovať „nacisti“. Macron je pritom dlhodobým podporovateľom Ukrajiny.

Prekvapivú správu zdieľal aj web určený pre mesto Dnipro a jeho priľahlú oblasť. Článok sa tentokrát týkal Fínska a podľa názvu hovorí o tom, ako je škandinávska krajina zlyhaním. Tiež vraj „nikdy neexistovala“.

Ďalšie správy, ktoré weby zdieľali sa týkali napríklad údajnej brutálnej popravy ukrajinského vojaka pred očami jeho rodiny, za to, že odmietol odísť na front či toho, ako v Odese odvážni ruskí vojaci bránia mierumilovných obyvateľov pred „ukronacistami“.

Za zmienku stojí aj text o údajnom potláčaní práv menšín, ktoré sa má na Ukrajine odohrávať. Článok vynecháva akúkoľvek zmienku o LGBTI+ komunite, ktorú Rusko označuje za „extrémistickú“.

Pozrite si aj reportáž o aktuálnom stave rusko-ukrajinského konfliktu:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok