Ukrajinská ofenzíva zmenila pravidlá hry. Vpád do Ruska bol risk, no Kursk je pre Kyjev korunovačný klenot

Rusko sa už vyše týždňa snaží posilniť obranu po nečakane rýchlom prieniku ukrajinských jednotiek do južnej časti Kurskej oblasti. Americkí predstavitelia pre CNN uviedli, že Rusi presmerovali tisíce vojakov z okupovaného ukrajinského vnútrozemia, aby čelili náhlej ofenzíve na južných hraniciach. Ruský prezident Vladimir Putin musel do boja povolať brancov, čím porušil svoj sľub, že ich do frontovej línie nenasadí.

Ukrajinská strategická operácia s cieľom narušiť ruské hranice bola naplánovaná v úplnej tajnosti, čím ohromila aj najbližších spojencov Kyjeva vrátane Spojených štátov. Tento vojenský ťah zásadne zmenil priebeh viac ako dva roky trvajúcej vojny.

Ako však mohli Ukrajinci po mesiacoch ťažkých bojov v zákopoch prekvapiť Moskvu a preniknúť na cudzie územie? Analytici prezradili niekoľko faktorov, ktoré pomohli prelomiť okupačný nátlak a otočiť situáciu v prospech Kyjeva.

Dôležitú úlohu v strategickom plánovaní ukrajinskej armády zohralo informačné embargo. Nič o pripravovanej vojenskej intervencii sa nedostalo na verejnosť. Na základe videozáznamov z terénu a satelitných snímok sa presuny jednotiek javili takmer ako cvičenie alebo posilnenie obrany.

Prejav výnimočného odhodlania

"Ukrajinci ukázali, že dokážu úspešne zvládnuť utajenú operáciu a preniknúť na ruské územie. Okrem toho Rusku dokázali, že sú stále veľmi odhodlaní bojovať za svoju vlasť a že neexistuje nič také ako únava z vojny," povedala pre CNN Natia Seskuria, spolupracovníčka britského Kráľovského inštitútu Spojených služieb pre obranné a bezpečnostné štúdie.

Krátko pred cezhraničným presunom boli armádne sily rozmiestnené pod hustým letným porastom pozdĺž vidieckych ciest v Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Zároveň Kyjev povolal elitné bojové zložky z iných oblastí. Podľa viacerých videí a správ na sociálnych sieťach bola do prísnej tajnej misie stiahnutá aj 82. letecká útočná brigáda, ktorá donedávna bojovala v neďalekej Charkovskej oblasti.

Súčasťou podrobných príprav boli aj presné spravodajské informácie o schopnostiach a pripravenosti ruských jednotiek na hraniciach. Velitelia tiež disponovali presnými údajmi o množstve prekážok a ich súradniciach od mínových polí až po tankové pasce.

Analýza slabých miest

Ukrajinské zložky pri útoku využili aj špecifické znalosti geografie, pričom na krytie využili husté lesné porasty a na rýchle presuny priľahlé cesty.

"Kľúčové z hľadiska úspechu Ukrajiny bolo, že sa jej podarilo preniknúť na ruské územie pomerne ľahko a bez väčšieho odporu. Pre Rusov to bolo úplné prekvapenie a svedčí to o tom, že ruské spravodajské služby naozaj nedokázali predvídať akýkoľvek druh ukrajinského vpádu do regiónu," uviedla Seskuria.

Po zistení slabých miest v ruskej obrane vtrhli prvé ukrajinské jednotky do Kurska 6. augusta v popoludňajších hodinách.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok