Platforma Otvorená Kultúra! spúšťa štafetový boj za kultúru. Protest má dve hlavné požiadavky

Platforma Otvorená Kultúra! v pondelok (19.8.2024) spúšťa pred ministerstvom kultúry štafetový protest Slovenské kultúrne povstanie. Nesúhlasí s prácou ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej a žiada jej okamžité odvolanie spolu s generálnym tajomníkom služobného úradu Lukášom Machalom.

Odpor proti ministerstvu kultúry

Protest sa v nasledujúcich dňoch začína od 8:00 do 20:00 a skončí sa symbolicky 29. augusta na výročie Slovenského národného povstania.

Ako organizátori uvádzajú, štafetový protest je niekoľkodňová protestná akcia, ktorá nie je verejným zhromaždením.

Prví zástupcovia sa pred ministerstvo postavia o 15:00, po hodine protestnú štafetu prevezmú ďalší.

"Pred 80 rokmi slovenské obyvateľstvo so zbraňou v ruke povstalo proti vláde fašistického Slovenského štátu, ktorý nechával deportovať a zabíjať vlastných občanov a občianky. Dnes sa slovenská kultúrna obec stavia na nenásilný občiansky odpor proti ministerstvu kultúry, ktoré ničí kultúru na Slovensku," uvádza platforma.

Protest má dve hlavné požiadavky:

  • okamžité odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej,
  • okamžité odvolanie generálneho tajomníka služobného úradu MK SR Lukáša Machalu.

Symbolických 10 minút

V utorok (20.8.2024) pred 10:00 hod sa k protestu na symbolických 10 minút pripojí aj 94-ročná Eva Mosnáková, ktorej život výrazne ovplyvnilo SNP.

"Už v tejto chvíli je do štafetového protestu zapojených cez 50 osobností kultúry," informuje platforma.

Odvolanie riaditeľov SND a SNG

Opätovná kritika na ministerku kultúry prišla po odvolaní generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla Mateja Drličku a riaditeľky Slovenskej národnej galérie Alexandry Kusej.

Kusá a Drlička sa na tlačovej besede pred SNG vyjadrili k ich odvolaniu z funkcií.

"Človeku sa možno trochu uľaví, ale potom si uvedomíte, že v tom nie ste sami. Začnete myslieť na svojich kolegov a na všetku prácu. Mňa uráža, že niekto sa takto vyjadruje o práci toľkých ľudí v divadle a v galériách, ktorí pracujú často s nasadením vo voľnom čase a vieme, za aké platy a za akých podmienok. Potom to niekto hodí do koša a nepekne o tom povie, že ste neefektívni," vyjadrila sa bývalá riaditeľka SNG. Na záver priznala, že odvolanie ju urazilo.

Odvolanie troch členov FPU

Ministerka kultúry odvolala aj troch členov Rady Fondu na podporu umenia (FPU).

"Odvolanie sa týka Alžbety Lukáčovej, Kataríny Kövesdi Cvečkovej a Rastislava Steranku, ktorí boli do Rady vymenovaní dávnejšie ministrami kultúry, a to bez návrhu," informoval rezort kultúry.

Od augusta platí novela zákona o FPU. Právomoc rozhodovať o dotáciách fondu dostala rada, ktorej počet členov sa rozšíril z deviatich na 13. 

Rovnako sa zvýšil aj počet členov rady menovaných ministrom bez návrhu, a to zo štyroch na sedem. Jedného člena vymenuje ministerka na návrh starostov obcí, primátorov miest a predsedov samosprávnych krajov.

Princíp menovania zvyšných piatich členov sa nemení, ministerka ich menuje na základe návrhu organizácií pôsobiacich v oblasti kultúry a kreatívneho priemyslu.

Pozrite si archívny rozhovor z 9. augusta 2024 s Martinou Šimkovičovou a Lukášom Machalom o aktuálnej situácii v kultúre.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok