Z osemdňovej misie môže byť aj rok. Čo bude s uviaznutými astronautmi na Medzinárodnej vesmírnej stanici?

18.8.2024 00:00

Každému sa to niekedy stalo. Uviazli sme na pár hodín v pokazenom vlaku alebo sme kvôli chybe v systémoch zostali trčať na letisku.

Boeing_Astronaut_Launch611797.jpg
Foto: astronauti Butch Wilmore Suni Williams

V takejto chvíli si môžeme spomenúť na astronautov amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Sunitu Williamsovú a Barryho Wilmorea, ktorí sú v rámci svojej pôvodne osemdňovej misie už viac ako dva mesiace na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS).

Zdá sa, že kozmická loď, ktorá ich tam dopravila, a síce úplne nový Starliner od spoločnosti Boeing, ich možno nebude schopná bezpečne dopraviť späť na Zem. Napísal to server stanice BBC.

V pohonnom systéme lode sa objavili úniky paliva

Problémy s viacerými tryskami Starlineru na brífingu pre médiá 7. augusta podrobne opísali lídri NASA. V pohonnom systéme lode sa objavili úniky paliva a časť dýz sa vypla.

Aj napriek rozsiahlemu testovaniu na Zemi sa technikom stále nedarí pochopiť príčiny problému. Testy na orbite medzitým ukázali, že vo vesmíre teraz trysky fungujú dobre, čo ale spôsobilo ešte väčší zmätok.

Konečné rozhodnutie nepadlo

Kým ale technici nebudú mať istotu, že pohonný systém funguje bezchybne, návrat v Starlinere sa pre Williamsovú a Wilmorea zdá veľmi nepravdepodobný. Konečné rozhodnutie nepadlo, jedným z možných riešení je ale poslať kozmickú loď späť na Zem s autopilotom, bez astronautov.

"Máme na pamäti, že niekedy budeme musieť Butcha a Suni priviezť domov," povedal s odvolaním sa na prezývky astronautov šéf vesmírnej prevádzky NASA Ken Bowersox.

Návrat na Zem však možno nejaký čas potrvá. Ak sa Starliner vráti prázdny, NASA plánuje s dvoma astronautmi vyslať štvormiestnu loď Crew Dragon od spoločnosti SpaceX. Williamsová a Wilmore by potom na stanici zostali do februára 2025 a vrátili sa s nimi.

"Kým sú hore, máme tam ďalšiu pomoc, môžu viac pracovať, ale tiež spotrebujú viac materiálu a zásob," povedal Bowersox.

Existujú aj horšie miesta, kde človek môže uviaznuť

Existujú ale aj horšie miesta, kde by človek mohol uviaznuť. "Vesmírna stanica teraz má vlastne sedem spální a tri kúpeľne," povedal astronaut NASA Victor Glover, ktorý v rokoch 2020 až 2021 na orbite strávil šesť mesiacov.

Vody je tam dostatok a nedávna zásobovacia misia zaručila, že aj jedla je na ISS viac ako dosť.

"Astronauti sú tam hore šťastní ako blchy," povedal zakladateľ a redaktor webu SpaceUpClose Ken Kremer.

"Veľa ľudí si myslí, že sú trosečníci - nie sú," dodal. "Nechcem tie problémy nijako zľahčovať, ale v prvom rade to nikdy nemala byť osemdňová misia. (Williamsová a Wilmore) predtým absolvovali šesťmesačné misie, a preto mali dostať misiu dlhšiu," povedal Kremer.

Väčšina ľudí by bola zo zrušeného letu alebo niekoľkodňového meškania naštvaná alebo frustrovaná. Astronauti ale patria medzi jedných z najlepšie vycvičených profesionálov a sú pripravení takmer na všetko.

Riskovanie je ich profesiou

"Riskovať je našou profesiou. Snažíme sa riziká zmierniť, ale cesty do vesmíru sa bez nich nezaobídu," povedal Glover.

O úspechu vesmírnej stanice a odbornosti všetkých, ktorí na misiách pracujú, veľa vypovedá, že sa podobné dramatické situácie odohrávajú len zriedka. Treba nezabúdať, že ľudia vo vesmíre nepretržite žijú a pracujú už od novembra 2000.

Súčasná situácia však nie je bezprecedentná a mohla by byť oveľa horšia. Keď sovietsky kozmonaut Sergej Krikaljov v máji 1991 cestoval na vesmírnu stanicu Mir, predpokladal, že na obežnej dráhe strávi niekoľko mesiacov.

Prvé týždne misie išli podľa plánu - potom sa ale na Zemi začala rozpadávať Krikaljova vlasť. V auguste sa v uliciach Moskvy objavili tanky, keď sa komunistickí zástancovia tvrdej línie pokúsili o puč proti sovietskemu vodcovi Michailovi Gorbačovovi.

"Moja žena vtedy pracovala v riadiacom stredisku, kde sa o nás báli a my sme sa báli o nich," spomenul Krikaljov.

O štyri mesiace neskôr sa Sovietsky zväz zrútil, a hoci zásobovacie misie neustali, panovali pochybnosti o tom, či sa Krikaljov a jeho kolega Alexander Volkov budú môcť vrátiť.

Sovietske miesto pre štart a pristátie sa teraz nachádzalo v novonezávislom Kazachstane, čo znamenalo, že ruská vláda sa musela dohodnúť o zachovaní svojho kozmického programu. Po takmer ročnom pobyte na obežnej dráhe sa nakoniec kozmonauti vrátili do svojej novej vlasti, do Ruska.

Nie je dôvod na paniku

Situácia sovietsko-ruských astronautov jasne ukazuje, že ohľadom osudu Williamsovej a Wilmorea netreba panikáriť. Podobné situácie navyše budú takmer určite nastávať aj v budúcnosti - najmä s tým, ako sa budú kozmické lode stále zdokonaľovať a misie budú smerovať k Mesiacu a ďalej.

Pozrite si aj reportáž z 15. augusta o uviaznutých astronautoch:

Témy: ISS NASA vesmír
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok