Astronauti uviazli vo vesmíre. Ak sa Starliner neopraví, zostanú na stanici až do februára

9.8.2024 20:46

Dvojica amerických astronautov, ktorá uviazla na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), by sa mohla vrátiť na Zem až vo februári, ak sa nezaručí bezpečný návrat pomocou vesmírnej lode Starliner. Podľa agentúry Reuters to v stredu uviedol americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

NASA
Foto: Reprofoto: NASA

Technické problémy vo vesmírnej lodi

Vesmírna misia by výrazne predĺžila pobyt dvojice astronautov, ktorí mali na ISS zostať len osem dní, uvádza agentúra Reuters.

Astronauti Barry Wilmore a Sunita Williamsová cestovali na ISS začiatkom júna. Na tento účel bola po prvýkrát použitá vesmírna loď Starliner, ktorú vyrobila spoločnosť Boeing.

Keď sa vesmírna loď priblížila k ISS, vyskytli sa technické problémy v dôsledku úniku paliva a zlyhania niekoľkých navádzacích motorov. Návrat posádky na Zem pomocou tejto kozmickej lode bol naplánovaný na 14. júna.

Niektoré z problémov sa v priebehu uplynulých dvoch mesiacov podarilo vyriešiť, ale posádka Starlineru zostáva vo vesmíre.

V júli NASA uviedla, že nedokáže odhadnúť, kedy sa Wilmore a Williams vrátia.

Záchranná akcia

NASA teraz uviedla, že ak sa dovtedy nepodarí zorganizovať bezpečný let s využitím lode Starliner, dvojica by mohla na návrat využiť vesmírnu loď Crew Dragon spoločnosti SpaceX vo februári budúceho roka.

NASA si objednala kozmickú loď od spoločností SpaceX a Boeing pred desiatimi rokmi v rámci programu spolupráce s komerčnými subjektmi.

Zatiaľ čo prvý let Crew Dragon s posádkou od spoločnosti SpaceX sa uskutočnil v roku 2020, Starliner od Boeingu nakoniec vzlietol s astronautmi až 5. júna tohto roku z dôvodu početných oneskorení vo vývoji a následných odkladov.

Pozrite si archívnu reportáž z 19. mája 2024 o najstaršom človeku vo vesmíre.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok