Mali rokovať o čiastočnom prímerí. Vpád Ukrajincov na ruské územie prerušil nepriame rozhovory v Katare

17.8.2024 14:13

Ukrajinská ofenzíva v Kurskej oblasti prekazila nepriame rozhovory medzi Ruskom a Ukrajinou v Katare o zastavení vzájomných úderov na energetickú infraštruktúru. Tvrdí to s odvolaním sa na svoje nemenované zdroje denník The Washington Post, podľa ktorého rozhovory mali viesť k čiastočnému prímeriu medzi Ukrajinou a Ruskom.

Stretnutie prerušili

Ukrajina a Rusko tento mesiac mali do Kataru vyslať svoje delegácie, ktoré mali rokovať o dohode, ktorá by zastavila útoky na energetickú infraštruktúru na oboch stranách, uviedli podľa amerického denníka diplomati a funkcionári oboznámení s rozhovormi, ktoré mohli údajne vyústiť do čiastočného prímeria, čo by poskytlo obom stranám úľavu.

Nepriame rozhovory, v ktorých Katarčania mali slúžiť ako mediátori a stretávať sa zvlášť s ukrajinskou a zvlášť s ruskou delegáciou, zmaril prekvapujúci vpád ukrajinských vojakov do Kurskej oblasti minulý týždeň, uviedli zdroje.

Niektoré osoby zapojené do rokovaní podľa zdrojov dúfali, že rokovania by mohli viesť k všeobecnejšej dohode o ukončení vojny.

Jeden diplomat podľa denníka uviedol, že ruskí predstavitelia svoje stretnutie s katarskými vyjednávačmi prerušili po ukrajinskom vpáde do západného Ruska. Ruská delegácia to údajne označila za eskaláciu. Kyjev vraj Katar o svojej cezhraničnej ofenzíve vopred neinformoval.

Pozvánka na samit

Rusko však rozhovory neodvolalo, iba požiadalo o čas, uviedol diplomat. Ukrajina chcela poslať svoju delegáciu do Dauhy aj tak, ale Katar to odmietol, pretože v jednostrannom stretnutí nevidel prínos.

Ukrajina nepozvala ruskú delegáciu na júnový mierový samit vo Švajčiarsku, ale ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že na ďalší samit, ktorý by sa mal konať na jeseň, už Moskva pozvaná bude.

Niektorí ukrajinskí predstavitelia a západní diplomati to vidia ako znamenie, že Kyjev je teraz viac otvorený rokovaniam s Ruskom.

Zelenskyj však tiež vyhlásil, že o plnohodnotnom prímerí by Kyjev uvažoval len v prípade, ak Rusko stiahne svojich vojakov z ukrajinského územia, vrátane Krymu, ktoré Rusko anektovalo v rozpore s medzinárodným právom už v roku 2014.

Ruský prezident Vladimir Putin zase požaduje, aby Ukrajina Rusku najskôr podstúpila svoje štyri oblasti, ktoré Kremeľ vyhlásil za súčasť Ruska, a to aj s územím, ktoré teraz Moskva neokupuje.

Rusko dlhodobo útočí raketami s plochou dráhou letu a dronmi na ukrajinskú energetickú infraštruktúru a spôsobuje nenapraviteľné škody na ukrajinských elektrárňach.

Ukrajina zase útočí dronmi na ruské ropné zariadenia vrátane rafinérií a skladov paliva, čím znížila kapacitu Ruska v rafinérii o odhadom 15 % a zvýšila ceny plynu vo svete, píše The Washington Post.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok