Vyjednávanie pokračuje. Rokovania v Katare konečnú dohodu o prímerí v Pásme Gazy nepriniesli

16.8.2024 20:37

Dvojdňové vyjednávanie o prímerí v Pásme Gazy konečnú podobu dohody neprinieslo. Vyjednávači budú v najbližších dňoch pokračovať v práci na detailoch návrhu, uviedli v piatok Katar, Spojené štáty a Egypt v spoločnom vyhlásení.

AP_Week_in_Pictures_Photo_Gallery637362.jpg
Foto: TASR/AP

Podľa agentúry Reuters tiež poznamenali, že sa vysokí predstavitelia dotknutých strán znovu stretnú do konca budúceho týždňa v nádeji, že dosiahnu dohodu. Vojna v Pásme Gazy medzi Izraelom a teroristickým hnutím Hamas trvá už vyše desať mesiacov.

Vyhlásenie trojice krajín, ktoré sa snažia sprostredkovať dohodu o prímerí a prepustení rukojemníkov odvlečených z Izraela, tiež konštatuje, že USA v piatok predložili návrh, ktorý odstraňuje zostávajúce nezhody a je v súlade so zásadami, ktoré vo svojom pláne z konca mája stanovil americký prezident Joe Biden. Očakáva sa, že Biden bude hovoriť s katarskými aj egyptskými predstaviteľmi, napísal server Axios.

Do regiónu zamieri aj americký minister zahraničia Antony Blinken, ktorý by sa podľa izraelských zdrojov agentúry Reuters mal v pondelok stretnúť s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom.

Návrh prímeria

Zatiaľ nie je jasné, ako konkrétne najnovší návrh prímeria vyzerá. Izraelská delegácia Katar v piatok po dvojdňovom rokovaní opustí. Hamas sa tentoraz rokovaní nezúčastnil, ale bol o ňom informovaný.

Vedenie Hamasu výsledky rokovaní dostalo, "nové podmienky" Izraela načrtnuté v Dauhe ale odmietlo, napísala s odvolaním sa na svoje zdroje agentúra AFP. Podmienky podľa jedného anonymného predstaviteľa Hamasu zahŕňajú okrem iného udržiavanie síl v Pásme Gazy pozdĺž hraníc s Egyptom.

"Neprijmeme nič menšie ako úplné prímerie, úplné stiahnutie izraelských jednotiek z Pásma Gazy a návrat vysídlencov a dohodu o výmene rukojemníkov za zajatcov," povedal AFP tento anonymný zdroj.

Agentúra DPA s odvolaním sa na jedného z predstaviteľov Hamasu píše, že rokovania o prímerí by podľa palestínskeho hnutia mali stáť na ukončení vojny. Súčasný návrh navyše podľa neho nevychádza zo všetkých zásad, ktoré predtým predložil Biden. Izrael sa zatiaľ k poslednému kolu rozhovorov nevyjadril.

Tri etapy

Bidenov návrh predpokladá tri etapy. Po zastavení bojov a prepustení časti rukojemníkov držaných Hamasom za palestínskych väzňov sa má izraelská armáda stiahnuť z obývaných oblastí Gazy a umožniť palestínskym civilistom návrat domov. Táto fáza by mala trvať šesť týždňov. Zvyšných rukojemníkov majú prepustiť v druhej fáze, keď tiež majú byť trvalo ukončené boje a izraelská armáda sa má úplne stiahnuť z Pásma Gazy. Posledná fáza počíta s obnovou zničeného palestínskeho územia.

Vojna v Gaze sa začala vlani 7. októbra po teroristickom útoku Hamasu a ďalších palestínskych ozbrojencov na Izrael. Zomrelo pri ňom na 1200 ľudí, prevažne civilistov, a ďalších 251 bolo unesených do Gazy. V úzkom pobrežnom páse, kde na území menšom ako Praha žije 2,3 milióna Palestínčanov, odvtedy podľa údajov Hamasu zahynulo vyše 40-tisíc ľudí, tiež prevažne civilistov. Veľká väčšina obyvateľov musela opustiť svoje domovy a prežíva vo veľmi ťažkých podmienkach.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok