Izrael a Hamas by mali vedieť urobiť kompromis, uviedol hovorca Rady Bieleho domu

16.8.2024 07:24 , Aktualizované: 16.8.2024 21:41

Hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby apeloval na zástupcov Izraela aj palestínskeho militantného hnutia Hamas, aby počas rokovaní o prímerí v Pásme Gazy ukázali pripravenosť prijať kompromis. Informujú o tom agentúra DPA a televízia CNN.

"Obe strany musia dokázať, že vedia urobiť kompromis. Obe strany musia dokázať, že vedia urobiť prvý krok," vyhlásil Kirby pre televíziu CNN.

Rokovania prebiehajúce v katarskej metropole Dauha sú podľa neho "o implementácii detailov dohody samotnej, menších rozdielov, o ktorých nepochybujeme, že ich možno podmienkami napĺňania dohody ešte viac zmenšiť".

"Viete, keď sa dostanete k záveru rokovania a rokujete o takých detailoch, práve takéto rokovania sú najťažšie a najdrsnejšie," odpovedal Kirby na otázku, či izraelský premiér Benjamin Netanjahu postupuje konzistentne alebo či neustále mení svoje požiadavky. Zároveň však vyjadril nádej, že počas ďalších hodín a dní sa podarí dosiahnuť pokrok.

"V hnutí Hamas nevidíme potrebu novej dohody," povedal vysokopostavený predstaviteľ militantov Usáma Hamdán. Zdroj z Hamasu predtým uviedol, že hnutie dalo sprostredkovateľom jasne najavo, že nebude akceptovať ďalšie manévre Izraela v súvislosti so správami, že vláda tamojšieho premiéra Benjamina Netanjahua sa v úvodnej fáze po novom pokúša zabezpečiť prepustenie 33 rukojemníkov.        

Katar, Egypt a USA už niekoľko mesiacov pôsobia ako sprostredkovatelia mierových rokovaní medzi Izraelom a Hamasom, ktoré majú ukončiť vojnu v Pásme Gazy.

Tá vypukla po útoku Hamasu na juh Izraela 7. októbra 2023. Pri útoku zahynulo 1 200 ľudí. Militanti tiež zajali približne 250 rukojemníkov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok