Neistota trvá a napätie na Blízkom východe by sa dalo krájať. Iránsky útok na Izrael je však stále možné odvrátiť

14.8.2024 12:19

Iránsky útok na Izrael je možné odvrátiť iba ak sa počas zajtrajších rokovaní podarí dohodnúť prímerie v Pásme Gazy. Informuje o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje z najvyšších iránskych kruhov. V podobnom duchu sú aj vyhlásenia Washingtonu.

Zaútočí Irán na Izrael?

Neistota trvá už týždne a napätie na Blízkom východe by sa dalo krájať. Irán opakovane vyhlásil, že Izrael bude pykať za júlový atentát na politického lídra Hamasu Ismaila Haníju v Teheráne.


Eskalácii je stále možné zabrániť

Spojené štáty medzičasom v oblasti rozmiestnili svoje vojnové lode a ponorku s nukleárnym pohonom, ktoré majú v prípade konfliktu garantovať obranu Izraela. Eskalácii je však podľa Washingtonu stále možné zabrániť.

Dohoda o prímerí

Primárnym cieľom Spojených štátov je upokojiť napätie v regióne, zabrániť akýmkoľvek budúcim útokom a odvrátiť regionálny konflikt. To sa začína dokončením dohody o okamžitom prímerí a prepustením rukojemníkov v Gaze. Rokovania o prímerí medzi Izraelom a Hamasom v Pásme Gazy sa začnú vo štvrtok v Egypte alebo Katare.

Pomsta za svojho lídra

Palestínski militanti v pondelok avizovali, že sa na rozhovoroch nezúčastnia, ak mediátori Izrael neprinútia akceptovať ich požiadavky, medzi nimi je aj to, aby sa Tel Aviv už vopred zaviazal k trvalému prímeriu. Ako dlho bude Teherán ochotný čakať na výsledky mierových rokovaní, nie je jasné. Navyše, svoje odhodlanie potrestať Izrael za zabitie svojho veliteľa Fuada Šukra demonštrovala aj libanonská teroristická skupina Hizballáh, ďalšia predĺžená ruka Iránu v regióne.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok