Trenčianska nemocnica obviňuje z chaosu na kardiológii Stachuru z KDH. Je to hrubé a scestné zavádzanie, reaguje poslanec

FN Trenčín sa domnieva, že nečakanú neprítomnosť lekárov na kardiologickom oddelení mohol iniciovať poslanec Peter Stachura (KDH). Ten tvrdenie označil za scestné.

fn trenčín tabuľa.jpg
Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Predvčerajšia (14.8.) návšteva poslanca NR SR Petra Stachuru (KDH) má dohru. Politik po návšteve kardiologického oddelenia v Trenčíne opakovane upozornil, že nefunguje.

Podľa jeho slov na ňom od pondelka (12. 8.) slúži len jeden lekár, ktorý prišiel z Banskej Bystrice a v nemocnici pracuje na dohodu. Rovnakú informáciu priniesol aj denník SME. KDH sa preto obrátilo aj na inšpektorát práce.

Nemocnica však Stachurove tvrdenia odmietla a rovnako sa ohradila aj proti tvrdeniam denníka SME. Tvrdí dokonca, že za nedostatkom lekárov na oddelení v daný deň by mohol byť samotný poslanec.

Nie je to vraj pravda

Trenčianska nemocnica v úvode ozrejmila, že na zabezpečenie služieb má spolu 11 lekárov vrátane tých, ktorí sú aktuálne vo výpovednej dobe. Nemocnica zároveň ubezpečila, že zdravotná starostlivosť o pacientov bola aj je naďalej v plnom rozsahu.

„Nie je pravda, že počas návštevy pána poslanca dňa 14. augusta bol v práci iba jeden lekár kardiológ. Okrem lekára špecialistu bol v práci ďalší lekár kardiologického oddelenia, ktorého prítomnosť v práci je riadne zaznamenaná, a lekári špecialisti kardiológovia z interného oddelenia,“ uviedla v stanovisku hovorkyňa trenčianskej nemocnice Martina Holecová.

Dodala, že nemocnica sa ohradzuje voči „pretrvávajúcim falošným vyjadreniam, ktoré neopodstatnene zastrašujú a zavádzajú pacientov a dotýkajú sa aj samotných lekárov“.

Nemocnica vysvetlila, že spomínaný lekár zastrešil zdravotnú starostlivosť o pacientov počas pohotovostnej služby len z dôvodu, že lekári, ktorí boli riadne uvedení v rozpise služieb a mali nastúpiť do služby na poslednú chvíľu oznámili, že z dôvodu vzniku prekážky v práci na strane zamestnanca sa do práce nedostavia.

„Musíme zdôrazniť, že obaja lekára pracujú na týchto službách pravidelne, bez akýchkoľvek výpadkov. Zároveň treba dodať, že obaja lekári sú vo výpovednej lehote a po odchode bývalého primára podali výpoveď,“ uviedla trenčianska nemocnica.

Skutočnosť, že Stachura navštívil nemocnicu práve v čase tohto výpadku, označuje nemocnica za „veľmi veľkú náhodu“.

„Ohradzujeme sa voči medializovaným tabuľkám, ktorých pôvod nie je známy. Pán poslanec nás síce na rýchlo žiadal o poskytnutie informácií, avšak na ich poskytnutie nečakal a zverejnil si vlastné 'nejaké' údaje,“ dodala.

Z neprítomnosti lekárov obvinili poslanca

V stanovisku zaslanom ta3 tiež hovorkyňa uviedla, že FN Trenčín sa domnieva, že do nečakaného výpadku lekárov zasiahol poslanec KDH.

„Domnievame sa, že je to práve pán poslanec Stachura, ktorý mohol byť iniciátorom cielenej neprítomnosti lekárov na oddelení, aby opäť a neprávom pošpinil meno nemocnice a čo je omnoho závažnejšie, ohrozil pacientov na kardiologickom oddelení,“ píše sa v stanovisku.

„Preto chceme vyzvať nielen pána poslanca Stachuru, ale aj ostatných opozičných politikov, aby si politiku nechali do parlamentu a svojim neuváženým a nebezpečným konaním prestali ohrozovať našich pacientov aj personál,“ dodáva hovorkyňa.

ta3 so žiadosťou o reakciu kontaktovala Petra Stachuru. Ten hovorí, že stanovisko nemocnice je hrubým zavádzaním verejnosti.

Je to hrubé zavádzanie, reaguje Stachura

„Zabezpečenie služieb na kardiologickom oddelení počas aktuálneho týždňa lekárom na dohodu z Banskej Bystrice mi potvrdil sám riaditeľ Plesník,“ tvrdí poslanec.

Stachura vraj počas návštevy plánoval stretnutie s novým primárom oddelenia, doktorom Vytiskom. Podľa vyjadrenia službukonajúcej sestry sa však primár v nemocnici nenachádzal. Ako jeho zástupca bol prítomný jediný lekár na oddelení, doktor Strachan, ktorý však nemohol stretnutie absolvovať kvôli prebiehajúcej kardiologickej intervencii.

Stachura ďalej tvrdí, že počas nahliadnutia do kardiologickej jednotky intenzívnej starostlivosti zistil, že na oddelení sa nachádzal len jeden pacient a žiadni ďalší lekári.

Podľa jeho vyjadrenia mu zástupcovia riaditeľstva nemocnice znemožnili rozprávať sa so sestrami a riaditeľ Plesník údajne nedokázal odpovedať na všetky otázky, ktoré Stachura mal.


Žiadal od nemocnice informácie

Následne zaslal vedeniu nemocnice list so žiadosťou o poskytnutie informácií týkajúcich sa hospitalizácií, výkonov a úväzkov nových lekárov, ako aj zabezpečenia služieb v aktuálnom a nasledujúcich týždňoch, no riaditeľstvo odpovedalo zamietavo.

„Odmietam, že by som ja a môj asistent akýmkoľvek spôsobom znervózňoval alebo ohrozoval pacientov a chod oddelení. Rovnako sa rázne ohradzujem, že by som svojim konaním znevažoval prácu zdravotníkov trenčianskej nemocnice,“ hovorí Stachura.

„Obvinenie, že by som ja mohol akýmkoľvek spôsobom ovplyvniť neprítomnosť lekárov vo výpovednej lehote vnímam ako scestné a hrubo zavádzajúce, poškodzujúce moje dobré meno a úmysly ochrániť pacientov trenčianskeho regiónu pred svojvôľou nového vedenia nemocnice. Vyzývam týmto riaditeľa nemocnice a aj ministerku Dolinkovú, aby zverejnili všetky mnou požadované informácie,“ uzavrel.

Pozrite si tlačovú besedu KDH ku návšteve v FN Trenčín:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok