Zdravotnícky výbor nebol uznášaniaschopný. Opozícia trvá na diskusii, Dolinková bráni šéfa trenčianskej kardiológie

6.8.2024 14:43 , Aktualizované: 6.8.2024 17:35

Diskusia o trenčianskom kardiocentre neprebehla. Parlamentný výbor pre neprítomnosť koaličných partnerov nebol uznášaniaschopný, opozícia chce vidieť fungujúce oddelenie na vlastné oči.

Zdravotná starostlivosť nie je ohrozená

Zdravotná starostlivosť na kardiologickom oddelení vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne nie je ohrozená. Je zabezpečená v takom rozsahu ako doteraz.

Vyhlásila to ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Jej slová potvrdil aj riaditeľ nemocnice Michal Plesník.

Dolinková zároveň vyzvala opozičné strany, aby prestali šíriť o oddelení klamstvá a chaos. Ich tvrdenia o nefunkčnosti oddelenia a ohrozenosti zdravotnej starostlivosti odmietla.

"Absolútne odmietam, že by nebola zabezpečená kardiologická starostlivosť na oddelení tak, ako tomu bolo v predchádzajúcom oddelení. V rovnakom rozsahu je tomu aj teraz," povedala ministerka.

Plesník dodal, že vedenie nemocnice naďalej komunikuje s lekármi vo výpovednej lehote, s novými lekármi, ktorí na oddelenie nastúpili aj s ďalšími lekármi, ktorí sú naň ochotní prísť.

Pozrite si živý vstup redaktorky Moniky Podstavkovej, ktorá informovala o aktuálnej situácii.

Parlamentný výbor nebol uznášaniaschopný

Na Výbor Národnej rady pre zdravotníctvo prišla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková, opoziční poslanci a predseda výboru Vladimír Baláž.

Výboru sa zúčastnil aj riaditeľ trenčianskej nemocnice Michal Plesník. Za neprítomnosť sa ospravedlnili koaliční partneri, neprišiel ani niekdajší minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Výbor pre nedostatok členov nebol uznášaniaschopný.

Príchod členov výboru:

Výzva k diskusii a osobnej návšteve nemocnice

Opozičný poslanec z Progresívneho Slovenska Oskar Dvořák chcel využiť prítomnosť ministerky aj riaditeľa nemocnice a prítomných vyzval k diskusii.

Ďalšie rokovanie zdravotníckeho výboru by sa mohlo uskutočniť v septembri, uviedol jeho šéf Vladimír Baláž.

Dvořák chce, aby poslancov zobrali kompetentní osobne na kardiologické oddelenie, aby sa presvedčili, že je situácia stabilizovaná - tak ako to avizuje ministerka aj šéf nemocnice.

Ministerka na otázky odpovedala až na tlačovej konferencii.

Dvořák taktiež skritizoval ministerku aj riaditeľa nemocnice za to, že opozícii po ukončení výboru odmietli odpovedať na pripravené otázky.

Správanie oboch označil za arogantné. "Problémy sú tu teraz, a ak chce ministerka udržiavať pokoj v spoločnosti a ubezpečiť občanov, najlepšiu príležitosť mala teraz. Rozhodla sa ju nevyužiť a všetkým občanom Trenčianskeho kraja odkázala, že ak existujú pochybnosti, počkajte si mesiac," skonštatoval na margo odloženia ďalšieho rokovania na september.

Opozícia nechce šíriť chaos, s informáciami boli konfrontovaní

Poslanec opozičného KDH Peter Stachura zároveň zdôraznil, že cieľom opozície nie je šíriť chaos ani strach, ale ide o poctivú opozičnú prácu. "My sme si problémy nevymysleli, boli sme s týmito informáciami konfrontovaní a je našou povinnosťou, aby sme sa k tomu postavili rázne," podotkol.

Situácia v trenčianskej nemocnici je podľa opozičnej SaS jedným z dôvodov, pre ktorý by mala Dolinková na poste skončiť. Ďalšími dôvodmi sú podľa nej finančná situácia v štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP), omeškanie v plnení míľnikov plánu obnovy, stále viac nedostupný ambulantný sektor pre pacientov či chýbajúce vízie rezortu zdravotníctva do budúcnosti.

SaS preto vyzvala premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby ministerku z funkcie odvolal.

"Premiér nemôže pchať hlavu do piesku a mal by riešiť situáciu v zdravotníctve. Prvým krokom je odvolanie ministerky," poznamenal poslanec za SaS Tomáš Szalay. Dolinková kritiku SaS odmietla.

Pozrite si tlačovú konferenciu ministerky po zdravotníckom výbore.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok