Čo sa deje na kardiológii v Trenčíne? Opozícia hovorí o kolapse, Dolinková tvrdí, že funguje a zvažuje právne kroky

30.7.2024 11:11 , Aktualizované: 30.7.2024 16:11

Kardiologické oddelenie vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne podľa medializovaných informácií kolabuje. Toto tvrdenie odmieta ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Hovorí, že oddelenie je funkčné a jeho chod je plynule zabezpečený. Opozícia odkazuje, že to nie je pravda.

Dezinformácie, reaguje ministerka

"Vedenie nemocnice ma bezodkladne informovalo o výpovediach štyroch lekárov, opäť to opakujem, ktorí predstavujú úhrnne výkon takmer 1,5 lekára, a jeden lekár na plný úväzok. Od júla nastúpili na oddelenie traja lekári, o nástupe ďalších lekárov nemocnica aktuálne rokuje," priblížila ministerka, ktorá oddelenie v pondelok navštívila.

Medializované informácie nazvala dezinformáciami a považuje ich za šírenie poplašných správ. "Nejde o žiadne kardiologické centrum, ako zavádzajúco informujú opoziční politici. To má úplne iné parametre a kapacity (konkrétne 80 a viac lôžok, dve až tri sály, funguje 24 hodín, sedem dní v týždni). Hovoríme o kardiologickom oddelení a dnes som na vlastné oči videla funkčné oddelenie, ktorého chod je plynule zabezpečený, pacientov a ošetrujúcich lekárov. Navyše, existuje potenciál na zvýšenie kapacity daného oddelenia, ale postupne," doplnila Dolinková.

Podotkla, že rezort je zároveň v kontakte s výborom pracovnej skupiny Intervenčnej kardiológie Slovenskej kardiologickej spoločnosti. "Jeho členovia vedenie rezortu zdravotníctva informovali, že sú v kontakte s novým vedením nemocnice, ako aj s novým primárom tunajšej kardiológie a vyjadrili im dôveru," uviedla.

Zvažuje právne kroky

Rezort zdravotníctva v utorok poobede informoval, že ministerka zvažuje právne kroky pre šírenie nepravdivých tvrdení. Utorkovú tlačovú konferenciu opozície považuje za lacné letné divadlo.

"Považujem za mimoriadne neetické vyvolávať hystériu založenú na neoverených tvrdeniach a faktoch, na ktorú doplácajú pacienti v tomto regióne," skonštatovala.

Ohradila sa aj nemocnica

Riaditeľ zdravotníckeho zariadenia Michal Plesník mal podľa opozície odvolať primára oddelenia bez udania dôvodu, čo malo podľa nich viesť k výpovediam ďalších lekárov. Namietali aj komunikáciu Dolinkovej v tejto veci.

Zdravotnícke zariadenie aj ministerka opakovane odmietli tvrdenia o kolapse kardiológie. Oddelenie je podľa nich funkčné a jeho chod je plynule zabezpečený. Na margo tvrdení o ukončení pracovného pomeru primára trenčianska nemocnica reagovala, že tomu predchádzala dohoda zainteresovaných strán.

Celkovo dostala Fakultná nemocnica v Trenčíne výpovede piatich lekárov pracujúcich na čiastočný úväzok. Na margo tvrdení o ukončení pracovného pomeru primára trenčianska nemocnica reagovala, že tomu predchádzala dohoda zainteresovaných strán.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok