Čo sa deje na kardiológii v Trenčíne? Opozícia hovorí o kolapse, Dolinková tvrdí, že funguje a zvažuje právne kroky

30.7.2024 11:11 , Aktualizované: 30.7.2024 16:11

Kardiologické oddelenie vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne podľa medializovaných informácií kolabuje. Toto tvrdenie odmieta ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Hovorí, že oddelenie je funkčné a jeho chod je plynule zabezpečený. Opozícia odkazuje, že to nie je pravda.

Dolinková Trenčín kardiológia
Foto: archív Ingrid Gorelíkovej, TASR/Dano Veselský

Opozícia hovorí o kolapse

Súčasnú situáciu na oddelení kritizujú viaceré opozičné strany, ktoré Dolinkovú vyzvali, aby predstavila konkrétne riešenia.

Progresívne Slovensko, SaS a KDH v utorok k téme usporiadali tlačovú konferenciu. Poslanec PS Oskar Dvořák informoval, že podľa informácií hnutia kardiocentrum opäť nebude schopné v auguste fungovať. Spolu so SaS, KDH a Slovenskom tvrdia, že výpovede podalo sedem lekárov, nie iba štyria, ako tvrdí ministerstvo.

"Kardiologické oddelenie funguje po dvoch týždňoch iba druhý deň a nemáme žiadny plán na stole, ako bude fungovať ďalej, keď uplynú výpovedné lehoty lekárov,“ povedal Dvořák s tým, že budúci mesiac nebude na oddelení dostatok lekárov.

Marek Krajčí (Slovensko), člen Výboru NR SR pre zdravotníctvo, ozrejmil, že sedem lekárov predstavuje 4,4 úväzku, nie 2,5 (1,5 + 1) ako tvrdí ministerka. Časť z nich tam už nepracuje a tá druhá musí čerpať dovolenku, keďže je vo výpovednej lehote.

nemocnica Trenčín kardiológia Foto: archív Ingrid Gorelíkovej Kardiologické oddelenie je podľa informácií ta3 veľmi slabo označené, resp. má len provizórne označenie, teda žiadne oficiálne ako iné oddelenia. V Trenčíne nefunguje dlho a sídli v Pavilóne 5 (staré označenie A).

Chcú mimoriadku, problémy sú aj s potrubím

Opozícia žiada pre situáciu mimoriadne zasadnutie parlamentného výboru pre zdravotníctvo. Na výbore chce od Dolinkovej počuť vysvetlenia. V utorok do podateľne v parlamentu odovzdá návrh na zvolanie výboru.

"Ministerka točí videá, klame verejnosť, robí si z nás srandu, robí si tu divadelné šou, ale realita je taká, že pacienti v regióne Trenčína nemajú zabezpečenú zdravotnú starostlivosť. Práve preto chceme zvolať tento mimoriadny výbor, chceme sa jej pýtať, chceme nadviazať komunikáciu, aby nám vysvetlila, prečo sa táto situácia udiala," poznamenal Peter Stachura (KDH).

Nie je to však jediný problém. Na výbore sa chce opozícia okrem toho pýtať aj na medializované informácie o modernizácii potrubia. Dvořák pripomenul, že nový riaditeľ expresne rýchlo vyplatil firme Camase 1,1 milióna eur. Tá robila v nemocnici výmenu potrubí, no objavujú sa podozrenia, že firma výmenu v skutočnosti nespravila.

Ministerka dosadila človeka z tejto firmy na vysokú pozíciu svojho rezortu, konkrétne na post štátneho tajomníka.

Celú tlačovú konferenciu opozície si môžete pozrieť nižšie.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok