Trenčianska kardiológia sa podľa Stachuru rozsypala. Ministerka Dolinková odmieta výzvy na odvolanie riaditeľa nemocnice

4.8.2024 12:09

Hosťami relácie V politike boli ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) a poslanec Národnej rady (NR) SR Peter Stachura (KDH). Zhrnuli sme pre vás to najpodstatnejšie.

Fungujúce kardiologické oddelenie v trenčianskej nemocnici po personálnych rošádach ministerky Dolinkovej opustili viacerí lekári a pacientov záchranky prevážali do Nitry, Bystrice, či Bratislavy. Opozícia hovorí o kolapse oddelenia a na utorok zvoláva mimoriadny zdravotnícky výbor

Zuzana Dolinková tvrdí, že ide o nepravdy. "Nie je vôbec dôvodom, že kvôli výmene vedenia nemocnice, ku ktorej došlo vlani, kolabuje kardiologické oddelenie v Trenčíne," povedala ministerka.

Dodala, že oddelenie navštívila tento týždeň. "Našla som tam fungujúce kardiologické oddelenie," uviedla.

Oddelenie nemá štatút kardiocentra

Trenčianske oddelenie nemá však štatút kardiocentra. "Centrum musí mať 80 lôžok a spĺňať kapacity ošetrených pacientov. V tomto prípade hovoríme o oddelení, ktoré pracuje každý deň od 7.00 do 13.00 h. Všetky vážne stavy, ktoré sú mimo tohto času, sú odvážané do ďalších nemocníc, či už je to Banská Bystrica, Martin a Bratislava," vysvetlila šéfka rezortu zdravotníctva.

Anketa

Ktorý z hostí vás najviac presvedčil?

Peter Stachura (KDH)
- %
Zuzana Dolinková (Hlas-SD)
- %
Celkovo hlasov: 479

Primár podľa ministerky odišiel dobrovoľne

Povedala tiež, že to nebola výmena riaditeľa. "Primár kardiologického oddelenia odišiel na základe dohody s riaditeľom nemocnice, takže to nebola výpoveď zo strany vedenia trenčianskej nemocnice," podotkla.

Poslanec Národnej rady SR Peter Stachura (KDH) oponoval, že opozícia má iné informácie. "Dostávame informácie od ľudí, ktorí tam pracujú. Oddelenie sa nachádza vo veľmi zlom stave," povedal.

Vyčítal Dolinkovej, že si "dosadila" svojho primára. Ministerka sa ohradila voči týmto tvrdeniam. "Primára si vybral riaditeľ nemocnice," reagovala.

Stachura však dodal, že riaditeľa Fakultnej nemocnice v Trenčíne Michala Plesníka vybrala samotná šéfka rezortu.

Fungujúce oddelenie podľa neho znamená, že je tam schopné vedenie a dostatočné kapacity lekárov.

Stachura potvrdil zvolanie výboru

"V rámci augusta je tam viacero prázdnych termínov a nevieme, kto bude pracovať na oddelení. Je na mieste, aby sme zvolali zdravotnícky výbor, aby to ministerka vysvetlila," povedal poslanec z KDH.

Peter Stachura tvrdí, že informácie má od ľudí, ktorí momentálne pracujú vo výpovedi v trenčianskej nemocnici.

"Ja som tam bola a som v intenzívnom kontakte s vedením nemocnice odkedy sme sa dozvedeli, že došlo k ukončeniu pracovného pomeru s primárom nemocnice a následne podali výpovede mladí lekári. Nehovorím však o siedmich lekároch, ale o piatich," skonštatovala Zuzana Dolinková.

Vkladá plnú dôveru do vedenia nemocnice. "Som presvedčená o tom, že pán Plesník zabezpečí chod oddelenia a s cieľom, aby po zabezpečení personálu bolo z kardiologického oddelenia centrum," doplnila.

Oddelenie podľa Stachuru malo perspektívu a vyvíjalo sa. "Túto situáciu spôsobil váš nominant a oddelenie sa rozsypalo. Primár Peter Blaško by sám nedal výpoveď, ale bol k nej donútený," dodal.

Ministerka zdravotníctva podľa poslanca nerátala s tým, že lekári sa postavia za primára.

Dolinková reagovala, že to je "klamstvo". "To, že niektorí lekári urobili kroky, aké urobili, neznamená, že možno ešte výpovede v auguste nestiahnu," uviedla.

Riaditeľa neodvolá

Stachura vyzval Dolinkovú, aby odvolala riaditeľa nemocnice Michala Plesníka. "V žiadnom prípade. Nevidím žiadny dôvod na to, aby som riaditeľa nemocnice odvolala," reagovala šéfka rezortu.

Viac sa dozviete v celej časti relácie, ktorú si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok