Detaily útoku na plynovody Nord Stream: Plán schválil sám Zelenskyj, neskôr sa operáciu snažil zastaviť, tvrdí americký denník

15.8.2024 12:30 , Aktualizované: 15.8.2024 14:20

Výbuchy na plynovodoch Nord Stream zo septembra 2022 boli výsledkom ukrajinskej tajnej operácie. S odvolaním sa na mnohých ukrajinských a západných predstaviteľov to napísal denník The Wall Street Journal, podľa ktorého mala sabotážny počin na svedomí šesťčlenná posádka malej jachty.

Poľsko bolo zrejme základňou sabotérov pri útokoch na plynovody Nord Stream
Foto: Swedish Coast Guard via AP

Zdroje WSJ uvádzajú, že plán pôvodne rýchlo schválil aj Zelenskyj. Všetky dohody boli ústne, aby neostala papierová stopa.

V júni sa však o zámere dozvedela holandská vojenská rozviedka MIVD a podľa viacerých osôb oboznámených s prípadom potom Amsterdam varoval americkú Ústrednú spravodajskú službu (CIA). Podľa amerických a nemeckých predstaviteľov americkí úradníci bezodkladne informovali Nemecko.

Popreli to a opäť obvinili Rusko

CIA tiež vyzvala Zelenského úrad, aby operáciu zastavil, uviedli americkí predstavitelia. Ukrajinský prezident podľa ukrajinských aj západných zdrojov následne Zalužnému nariadil ukončenie akcie. Generál však príkaz ignoroval a jeho tím pôvodný plán upravil.

Ukrajinskí predstavitelia, ktorí sa na sabotáži podieľali alebo sú s ňou oboznámení, sa domnievajú, že bude v podstate nemožné postaviť niektorého z veliacich predstaviteľov pred súd.

O prípravách totiž okrem rozhovorov medzi najvyššie postavenými činiteľmi neexistujú žiadne dôkazy. Kyjev dnes odmietol, že by sa na explóziách podieľal.

Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak to celé poprel. "Takýto čin je možné uskutočniť len s rozsiahlymi technickými a finančnými prostriedkami. A kto to mal v čase výbuchov? Jedine Rusko," povedal.

"Ukrajina nemá nič spoločné s výbuchmi na plynovodoch Nord Stream," povedal Podoľak a dodal, že Ukrajina výbuchmi nezískala žiadnu strategickú alebo taktickú výhodu.

Pozrite si aj archívnu reportáž z 18. novembra 2022 o útokoch na plynovody:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok