Detaily útoku na plynovody Nord Stream: Plán schválil sám Zelenskyj, neskôr sa operáciu snažil zastaviť, tvrdí americký denník

15.8.2024 12:30 , Aktualizované: 15.8.2024 14:20

Výbuchy na plynovodoch Nord Stream zo septembra 2022 boli výsledkom ukrajinskej tajnej operácie. S odvolaním sa na mnohých ukrajinských a západných predstaviteľov to napísal denník The Wall Street Journal, podľa ktorého mala sabotážny počin na svedomí šesťčlenná posádka malej jachty.

Plán pôvodne schválil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, neskôr sa operáciu snažil zastaviť, ale neúspešne, tvrdí WSJ.

Radikálny krok

Denník sa v obsiahlom materiáli odkazuje okrem iného na štyroch vysokopostavených ukrajinských činiteľov z oblasti obrany a bezpečnosti, ktorí sa buď operácie priamo zúčastnili, alebo o nej vedeli. Všetci uviedli, že plynovody boli legitímnymi cieľmi v rámci konfliktu.

Ich výpoveď čiastočne potvrdilo takmer dvojročné vyšetrovanie nemeckej polície, ktorá zozbierala množstvo dôkazov vrátane e-mailov, mobilných a satelitných telefónov, odtlačkov prstov a vzoriek DNA. Berlín podľa správ médií zistil, že sa na sabotáži pravdepodobne podieľali Ukrajinci z potápačskej školy Scuba Family žijúci v Poľsku.

Nemeckí vyšetrovatelia s tajnou operáciou priamo nespojili Zelenského. Podľa nemeckej tlače o nej však vedel vtedajší veliteľ ozbrojených síl Valerij Zalužnyj.

Generál o ničom nevie

Generál, ktorý je teraz ukrajinským veľvyslancom v Londýne, WSJ oznámil, že o žiadnej takejto operácii nevie. Akékoľvek správy o svojom zapojení označil za "obyčajnú provokáciu" a dodal, že ukrajinské ozbrojené sily nie sú oprávnené vykonávať zahraničné misie.

Nápad na zničenie Nord Streamu podľa WSJ vznikol v máji 2022 pri zapíjaní úspechov ukrajinskej armády po prvotnom odrazení ruskej invázie na severe Ukrajiny. "Radikálny krok" navrhol "pod vplyvom alkoholu a vlasteneckého zápalu" jeden z hŕstky oslavujúcich ukrajinských vojenských predstaviteľov a podnikateľov, píše WSJ. Podnikatelia prisľúbili, že budú projekt financovať.

Noc plná alkoholu

Operácia podľa zdrojov WSJ, ktorí sa na nej priamo podieľali, stála približne 300-tisíc dolárov (asi 272 460 eur). Zahŕňala prenájom 15-metrovej jachty menom Andromeda a šesťčlennú posádku vrátane vyškolených civilných potápačov a vojakov, ktorá sa tvárila ako skupina priateľov na výlete.

"Vždy ma rozosmeje, keď si v médiách prečítam špekulácie o nejakej obrovskej operácii zahŕňajúcej ponorky, drony a satelity," uviedol jeden z predstaviteľov oboznámený s akciou.

"Celé to vzišlo z noci plnej alkoholu a železného odhodlania niekoľkých ľudí, ktorí mali odvahu pre svoju krajinu riskovať život," povedal.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok