Ďaleko sa nedostali. Poslanci z KDH chceli skontrolovať potrubie v trenčianskej nemocnici, správca ich dnu nepustil

15.8.2024 11:16

Poslanci KDH sa chceli pozrieť na kontroverznú kotolňu v trenčianskej nemocnici, v ktorej sa údajne nachádza staré a zhrdzavené potrubie, hoci za jeho výmenu zaplatila FN Trenčín vysokú sumu. Firma prevádzkujúca rozvody vody ich však dnu nepustila.

Fakultná nemocnica Trenčín
Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Staronové potrubie

Celá situácia okolo potrubí v FN Trenčín je komplikovaná. Camase, mala zabezpečiť modernizáciu kotolne a výmenu potrubí teplej vody na základe zmluvy podpísanej ešte v roku 2019 počas vlády Petra Pellegriniho.

Nemocnica sa v zmluve zaviazala, že za desať rokov zaplatí takmer 4,9 milióna eur za prevádzku kotolne, pričom výmena potrubí mala byť pre nemocnicu bezplatná.

Problematickým sa však ukázal byť už samotný tender. Úrad pre verejné obstarávanie ho v roku 2021 označil za diskriminačný, keďže podmienky účasti boli údajne nastavené tak, aby vyhovovali len jedinému uchádzačovi – práve firme Camase.

V dôsledku týchto pochybení nemocnica v roku 2021 dostala pokutu vo výške 244-tisíc eur. V tom čase už nemocnicu neviedol Marián Juruš, ktorý zmluvu podpísal, ale nový riaditeľ Tomáš Janík, vymenovaný po parlamentných voľbách v roku 2020. Nemocnica sa následne rozhodla prestať platiť firme Camase mesačné poplatky, keďže existovali pochybnosti, či spoločnosť skutočne vymenila potrubia teplej vody, ako sa zaviazala.

Pochybnosti sa potvrdili

Tieto pochybnosti sa potvrdili aj počas technického posudku, ktorý nemocnica zadala po náleze nebezpečnej baktérie legionella v septembri 2023. Baktéria sa najčastejšie vyskytuje v starých a zanedbaných potrubiach, čo nemocnici naznačilo, že výmena potrubí neprebehla tak, ako mala.

Firma Camase však nemocnici zabránila v prístupe do kotolne, čo vyvolalo ďalší konflikt. Po tom, čo hygienici potvrdili prítomnosť legionelly, nemocnica potrebovala vykonať dezinfekciu. Prístup do kotolne sa jej podarilo zabezpečiť až za asistencie polície v novembri 2023.

Technický posudok, ktorý si dal riaditeľ Janík vypracovať, potvrdil viaceré nezrovnalosti. Znalec uviedol, že niektoré rúry neboli vymenené vôbec, zatiaľ čo iné boli len povrchovo upravené.

Napriek týmto záverom nemocnica už pod vedením nominanta ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej Michala Plesníka v novembri 2023 uzavrela s Camase zmluvu o urovnaní vo výške 570-tisíc eur a vo februári 2024 podpísala ďalšiu dohodu o splátkach dlhu v hodnote 530-tisíc eur.

Pozrite si kompletnú tlačovú besedu KDH o situácii v trenčianskej nemocnici:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok