Koniec pre riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Ministerka Dolinková ho odvolala z funkcie

13.8.2024 09:55 , Aktualizované: 13.8.2024 10:19

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) odvolala z funkcie predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne Michala Ďuriša. Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva zdravotníctva SR.

Monitorujú situáciu

"Nepriaznivý vývoj hospodárenia štátnej zdravotnej poisťovne a uloženie opatrení vo forme ozdravného plánu zo strany Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou si vyžaduje jasné krízové riadenie organizácie, ktorá hospodári s rozpočtom na úrovni päť miliárd eur. Ide o najväčší objem zdrojov, ktoré je nevyhnutné efektívne alokovať na poskytovanie zdravotnej starostlivosti," uviedla Dolinková.

Verí, že tento krok bude smerovať k nevyhnutnej stabilizácii a garancii dostupnosti zdravotnej starostlivosti pre pacientov. "Ministerstvo zdravotníctva ako jediný akcionár VšZP permanentne monitoruje personálnu i hospodársku kondíciu svojej najväčšej podriadenej organizácie," doplnila. Zároveň Ďurišovi poďakovala za doterajšiu spoluprácu.

Rezort dodal, že do času vymenovania tretieho člena predstavenstva VšZP budú v zmysle stanov po dobu maximálne troch mesiacov konať v mene VšZP jej zvyšní dvaja členovia predstavenstva.

Ďuriš bol vedením štátnej poisťovne poverený od januára, do funkcie bol vymenovaný v apríli.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou začal minulý týždeň správne konanie v súvislosti s uložením povinnosti VšZP predložiť na schválenie ozdravný plán.

Urobil tak na základe predikcie vývoja hospodárenia poisťovne do konca roka. Podľa úradu ide najmä o nedodržanie obchodno-finančného plánu z pohľadu vlastného imania a likvidity. Rezort zdravotníctva tento krok označil za viac ako nevyhnutný. VšZP deklarovala, že bude vo veci plne súčinná.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok