Rusko na pôde OSN kritizovalo spojencov, že neodsúdili vpád Ukrajincov. Moskva presúva vojakov z Kaliningradu

14.8.2024 07:21

Rusko na pôde Bezpečnostnej rady OSN kritizovalo západných spojencov Ukrajiny za to, že neodsúdili vpád ukrajinských jednotiek do ruskej Kurskej oblasti. Kyjevské sily zároveň obvinilo z útokov na civilistov. Informuje o tom agentúra Reuters.

Agresor či obeť?

Spojené štáty, Francúzsko aj Británia sa počas neformálneho zasadnutia BR OSN, ktoré zvolalo Rusko, pevne postavili za Ukrajinu. O ofenzíve v ruskom pohraničí sa nezmienili. Moskvu, naopak, podporili diplomati zo Sýrie, Bieloruska a Severnej Kórey.

"Nebudeme považovať agresora za obeť," vyhlásil slovinský diplomat Klemen Ponikvar a ako jeden z viacerých členov rady obvinil Rusko z pokrytectva a dvojakého metra vzhľadom na to, že 24. februára 2024 spustilo inváziu na Ukrajinu, ktorá trvá už vyše 900 dní.

Ukrajinskí vojaci minulý týždeň podnikli prekvapivý útok na Kurskú oblasť. Ruský prezident Vladimir Putin tento krok podľa svojich vlastných slov považuje za snahu zlepšiť vyjednávaciu pozíciu Kyjeva pred prípadnými rokovaniami a spomaliť postup ruských jednotiek na území Ukrajiny.

"Od západných sponzorov kyjevského režimu, ktorí naďalej kryjú odporné zločiny svojej bábky, sme nepočuli ani slovo odsúdenia týchto činov," vyhlásil zástupca stáleho predstaviteľa Ruska pri OSN Dmitrij Poľanskij na margo ukrajinských výpadov.

Spojenci Ukrajiny, ktorí sa snažia zabrániť eskalácii vojny do priamej konfrontácie medzi Ruskom a Severoatlantickou alianciou, tvrdia, že o ukrajinskej ofenzíve vopred neboli informovaní. Ukrajinské sily podľa vyhlásení predstaviteľov v Kurskej oblasti kontrolujú 74 obcí a približne tisíc kilometrových štvorcových ruského územia.

Nemajú pochybnosti

Poľanskij sa tiež dožadoval vysvetlenia údajného cielenia na civilistov zo strany Ukrajiny. Tvrdil, že Rusko v pohraničí nemá žiadne vojenské objekty či infraštruktúru.

Reuters pripomína, že ruská aj ukrajinská armáda zakázali novinárom vstup na bojisko, čo znemožňuje overovať tvrdenia vrátane tých, ktoré vyslovil ruský diplomat.

Americkí, britskí aj francúzski diplomati na pôde BR OSN spomenuli obvinenia voči Rusku z porušovania medzinárodného humanitárneho práva a ľudských práv na Ukrajine.

"Niet pochýb o tom, ktorá krajina sa na suverénnom území Ukrajiny dopustila mnohých dobre zdokumentovaných zverstiev vrátane vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti," uviedol americký predstaviteľ Caleb Pine, pričom priamo pomenoval Rusko.

Francúzska diplomatka Clarisse Paoliniová zase potvrdila pokračujúcu podporu suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny v rámci medzinárodne uznaných hraníc.

Prevzali iniciatívu

Rusko presúva svojich vojakov z Kaliningradu do Kurskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou, kde prebiehajú po bezprecedentnom cezhraničnom prieniku boje medzi ruskými a ukrajinskými silami. Povedal to litovský minister obrany Laurynas Kasčiunas.

Kasčiunas hovoril o "demilitarizácii" Kaliningradu počas stretnutia s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenskym v Kyjeve, vyplýva z videa, ktoré Zelenskyj zverejnil na sociálnych sieťach. Litva má s ruskou exklávou Kaliningrad spoločné hranice.

Ukrajinský prezident vo svojom pravidelnom večernom príhovore uviedol, že bezprecedentný vojenský prenik do Kurskej oblasti opäť dokazuje, že Ukrajina dokáže prevziať iniciatívu.

"Opäť sme dokázali, že my, Ukrajinci, dokážeme dosiahnuť naše ciele v akejkoľvek situácii. Sme schopní chrániť naše záujmy a našu nezávislosť," vyhlásil.

Pozrite si reportáž z 12. augusta o prieniku ukrajinských vojakov na územie Ruska:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok