Ruská Belgorodská oblasť vyhlásila výnimočný stav. Ukrajinci naďalej prekvapujú svojím útokom

14.8.2024 06:40

Na území ruskej Belgorodskej oblasti susediacej s Ukrajinou bol v stredu 14. augusta vyhlásený výnimočný stav na regionálnej úrovni. Tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov jeho zavedenie odôvodnil pokračujúcimi útokmi ukrajinských síl. Informuje o tom agentúra Reuters.

GU6kzrrXoAEPUhd.jpg
Foto: X/BFMTV

Oslovil orgány

"Situácia v Belgorodskej oblasti je naďalej mimoriadne zložitá a napätá," napísal Gladkov na platforme Telegram. V dôsledku každodenného ostreľovania ukrajinskými ozbrojenými silami boli podľa neho zničené domy, pričom zahynuli a utrpeli zranenia civilisti. Dodal, že na dve obce útočili aj drony, po čom jeden byt v Šebekine zachvátil požiar a vznikla škoda na prívodnom plynovom potrubí.

Stanica BBC vysvetľuje, že výnimočný stav v Rusku znamená obmedzenie prístupu osôb a dopravy do dotknutej oblasti, ako aj evakuáciu obyvateľstva. Jeho úroveň - od miestnej až po federálnu - sa pritom určuje podľa počtu obetí a rozsahu škôd.

Výnimočný stav bol od 7. augusta zavedený aj v priľahlej Kurskej oblasti, kde deň predtým podnikli prekvapivý vpád ukrajinské ozbrojené skupiny. Ruské úrady ho odvtedy zrušili a v oblasti minulý piatok (9.8.) vyhlásili mimoriadnu situáciu na federálnej úrovni. V takomto prípade ide o vážnu situáciu, keď už namiesto oblastných môžu zasiahnuť federálne úrady a zložky.

Apel adresovaný ruskej vláde, aby vyhlásila mimoriadnu situáciu na federálnej úrovni aj v Belgorodskej oblasti, vyslovil vo svojom telegramovom príspevku aj Gladkov.

Nemajú o územia záujem

Rusi už v pondelok 12. augusta začali evakuovať časť Belgorodskej oblasti, konkrétne pohraničný okres Krasnaja Jaruga. Agentúra Reuters vtedy napísala, že už evakuovali už 11-tisíc ľudí a podľa vyjadrenia okresnej správy tam zostalo len zhruba 500 civilistov. Ostatných previezli autobusmi do dočasných prístreškov.

Rusko vedie v Kurskej oblasti od minulého týždňa intenzívne boje s viac ako tisíckou ukrajinských vojakov. Ide o najväčšiu ukrajinskú cezhraničnú operáciu od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že ukrajinské sily kontrolujú v Kurskej oblasti 74 obcí. Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Heorhij Tichyj však povedal, že Ukrajina nemá záujem o prevzatie územia, ktoré počas cezhraničného vpádu získala.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok