Únik tajných dokumentov vydesil Západ. Rusko plánovalo jadrové údery v Európe v prípade konfliktu s NATO

13.8.2024 19:05

Rusko plánovalo, ako v prípade potenciálneho konfliktu s NATO udrieť na miesta v Európe strelami schopnými niesť jadrové zbrane, píše britský medzinárodný denník Financial Times.

Putin nukleárne zbrane Rusko
Foto: X/nbcnews

Denník Financial Times (FT) sa odvoláva na tajné ruské spisy, ktoré mu poskytli západné zdroje. Dokumenty z rokov 2008 až 2014 podľa neho obsahujú zoznam cieľov pre strely, ktoré môžu niesť konvenčné alebo taktické jadrové zbrane.

Ruskí dôstojníci v spisoch zdôrazňujú výhody úderov s jadrovými zbraňami v ranej fáze konfliktu.

Viac ako tridsiatka cieľov NATO

Mapy, ktoré vznikli skôr na prezentačné účely ako na operačné použitie, znázorňujú vzorku 32 cieľov Severoatlantickej aliancie v Európe pre ruské námorné flotily, píše denník.

Napríklad potenciálne ciele ruskej Baltskej flotily podľa neho ležia prevažne v Nórsku a Nemecku.

V prezentácii pre dôstojníkov, ktorá vznikla ešte pred súčasnou rozsiahlou ruskou inváziou na Ukrajinu, sú popísané tiež ciele ako je západné pobrežie Francúzska alebo mesto Barrow-in-Furness v Británii, píše denník.

Boj o Kurskú oblasť znepokojujú Rusko, neistoty do boja vkladá aj Inštitút pre štúdium vojny (ISW):

Viac ničivé než tie v Japonsku

Taktické jadrové zbrane, ktoré môžu byť vystrelené z pozemných zariadení, plavidiel alebo lietadiel, majú kratší dosah a sú menej deštruktívne ako strategické jadrové zbrane určené na prípadné použitie proti Spojeným štátom, uvádza denník.

Upozorňuje však, že taktické jadrové zbrane môžu uvoľniť podstatne viac energie ako bomby, ktoré USA zvrhli na japonské mestá Nagasaki a Hirošimu v roku 1945.

V prezentácii je tiež zmienená možnosť takzvaného demonštratívneho úderu - odpálenia jadrovej zbrane v odľahlej oblasti "v čase bezprostrednej hrozby agresie", teda ešte pred skutočným konfliktom, s cieľom západnej krajiny zastrašiť, píše FT.

Rusko nikdy nepriznalo, že by takéto údery jeho vojenská doktrína obsahovala.

Dokáže to, aj keď to má zakázané

Uniknuté dokumenty ďalej naznačujú, že si Moskva uchovala schopnosť niesť taktické jadrové zbrane na hladinových plavidlách, a to napriek dohode medzi Sovietskym zväzom a USA z roku 1991 o ich odstránení, podotýka Financial Times.

Nedávne ruské vojenské cvičenia určené na nácvik použitia taktických jadrových zbraní podľa denníku svedčia o tom, že uniknuté spisy sú v súlade so súčasnou ruskou vojenskou doktrínou.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok