Prestížny denník ostro skritizoval Ficovu vládu. Má autokratické tendencie a homofóbnych ministrov, píše

13.8.2024 00:00

Jeden z najvplyvnejších britských denníkov sa bližšie pozrel na Roberta Fica a jeho vládny kabinet. V rozsiahlej rekapitulácii štvrtého funkčného obdobia slovenského premiéra si servítku pred ústa nekládol.

Robert  Fico vláda
Foto: TASR/Pavel Neubauer

Redakcia The Sunday Times nevynechala ani ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú, ktorá sa v uplynulých dňoch dostala do pozornosti médií tým, že odvolala riaditeľa SND Mateja Drličku a krátko na to aj riaditeľku SNG Alexandru Kusú.

„[Martina Šimkovičová] bola tiež veľmi zaneprázdnená prepúšťaním všeobecne uznávaných riaditeľov Národného divadla a Národnej galérie,“ okomentoval The Sunday Times. V súvislosti s trestným oznámením podaným na autorov petície za jej odstúpenie denník tiež dodal, že ministerka je „bývalá televízna moderátorka známa svojimi xenofóbnymi a homofóbnymi urážkami, ktoré sa stretávajú s pochopením proruských médií“.

Konšpiruje a likviduje médiá

Britský denník pripomína aj vraždu investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, v súvislosti s ktorou bol Fico nútený v roku 2018 odstúpiť. Jeho opätovný úspech v minuloročných voľbách pripisuje „vypúšťaniu množstva konšpiračných teórií o pandémii covidu a ruskej vojne na Ukrajine“.

„Fico bol tiež uprostred likvidácie slovenských verejnoprávnych médií a ich nahradenia novým, vládou kontrolovaným štátnym orgánom, ako aj v procese obmedzovania mimovládnych organizácií financovaných zo zahraničia,“ dodáva denník.

Na záver The Sunday Times hovorí o „rozbitej slovenskej opozícii“, ktorá sa snaží zmenu opäť docieliť protestami a tiež o Európskej komisii, ktorá „označuje krajinu za jednu z najväčších obáv bloku a poukazuje na zmeny v súdnictve a verejnoprávnych médiách“.

Pozrite si aj reportáž o Ficovom vyhlásení k členstvu Ukrajiny v NATO:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok