Ministerka Šimkovičová: V Kittsee už nebývam, vyštvali ste ma. Odvolaniami len chránime verejné financie

8.8.2024 15:29 , Aktualizované: 8.8.2024 15:47

Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová objasnila svoje posledné kroky na tlačovej konferencii. V prípade SNG aj SND vraj riaditelia manažérsky pochybili.

Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová a generálny tajomník služobného úradu Ministerstva kultúry SR Lukáš Machala sa k aktuálnej situácii vyjadrili na tlačovej konferencii.

„Museli sme sa s nimi rozlúčiť, keďže máme dôkazy o tom, že ich manažérske schopnosti zlyhali,“ uviedla na margo odvolania Mateja Drličku a Alexandry Kusej šéfka rezortu kultúry.

Presťahovala sa

Vyjadrila sa tiež k plánovanému protestu, počas ktorého mali demonštranti v pláne prísť na bicykloch pred jej bydlisko do Kittsee. Šimkovičová uviedla, že v rakúskej pohraničnej obci už nebýva.

„Vyštvali ste ma z môjho domova,“ adresovala ministerka aktivistom a, ako dodala, aj médiám. „Som nútená si hľadať nový domov tu na Slovensku,“ dodala. Odchod odôvodnila údajnými verbálnymi útokmi a strachom o svoju bezpečnosť, ako aj o bezpečnosť svojej dcéry.

Pochybenie v SNG

Odvolanie riaditeľky SNG odôvodnila tým, že v pôvodnej autorskej zmluve o rekonštrukcii budovy SNG bolo urobených veľa zmien. Výhrady mal rezort najmä voči tomu, že v dodatkoch k rekonštrukcii mal figurovať ako zhotoviteľ otec odvolanej riaditeľky Kusej. Dodatkov malo byť dokopy 11, ich cena mala dosiahnuť 2 milióny eur.

SNG kritizuje aj kvôli tomu, že vo vnútri budovy nevisí slovenská vlajka, a že v nej nie sú vystavené diela slovenských umelcov.

Drlička ich vraj urážal

Šimkovičová a Machala kritizovali počas tlačovky aj bývalého riaditeľa SND Drličku. Spomenuli údajné „mnohé hanlivé výrazy“, ktorými mal Drlička dvojicu označovať. „Nemáte v sebe morálny kompas, robíte len politický aktivizmus,“ odkázal generálny tajomník.

Ministerka tiež Drličkovi vyčítala, že mal byť počas doručenia odvolacieho dekrétu na PN, hoci v ten istý deň vystúpil vo viacerých médiách.

Dodala tiež, že ju čakajú viaceré audity, aby mohla médiám predložiť konkrétne dôkazy, ktoré podporia jej kroky.

O stretnutie ju žiadajú aj zamestnanci SND a SNG, navrhli termín 12. augusta. Stretnutia sa majú zúčastniť Asociácia slovenských divadiel a orchestrov a občianska platforma Otvorená kultúra. Šimkovičová počas TK uviedla, že stretnutia sa neplánuje zúčastniť.

Pozrite si kompletnú tlačovú konferenciu:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok