Prestížny denník ostro skritizoval Ficovu vládu. Má autokratické tendencie a homofóbnych ministrov, píše

13.8.2024 00:00

Jeden z najvplyvnejších britských denníkov sa bližšie pozrel na Roberta Fica a jeho vládny kabinet. V rozsiahlej rekapitulácii štvrtého funkčného obdobia slovenského premiéra si servítku pred ústa nekládol.

Robert  Fico vláda
Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slovenský premiér Robert Fico sa dostal do pozornosti svetových denníkov už mnohokrát. Dôvodom bol, samozrejme, aj pokus o atentát v Handlovej, no zahraničné médiá si predsedu vlády všimli aj v iných súvislostiach.

Najznámejšie spravodajské weby či politické portály Fica napríklad často prirovnávali k jeho maďarskému náprotivku Viktorovi Orbánovi, označovali ho za „skutočného víťaza prezidentských volieb“, alebo pripomínali korupčné škandály spájané s jeho predošlými vládami.

Aktuálne sa do premiéra „obul“ aj jeden z najvplyvnejších a najúspešnejších britských denníkov The Times, resp. jeho sesterský titul The Sunday Times, ktorý sa sústreďuje na analýzy a investigatívnu žurnalistiku.

Autokratické chúťky

V rozsiahlom článku rekapituluje doterajšie kroky štvrtej vlády Roberta Fica. Hneď v úvode pripomína atentát z mája tohto roku a nádeje časti verejnosti, že premiér by mohol po incidente zmierniť svoj prístup k politickým oponentom.

„Nič také sa nestalo. V posledných dňoch jeho nacionalistická populistická vláda namiesto toho prijala množstvo opatrení, ktoré podľa kritikov urýchľujú smerovanie krajiny na neliberálnu cestu, po ktorej kráča aj Ficov spojenec Viktor Orbán,“ konštatuje The Sunday Times.

Denník následne v krátkosti pripomína udalosti z posledných dní a týždňov. Opisuje avizované rozpustenie Národnej kriminálnej agentúry, „ktorá vyšetrovala aj prípady spojené s Ficovými spolupracovníkmi“ a spomína vyšetrovateľov z citlivých prípadov, ktorí sa v súčasnosti sami stali predmetmi vyšetrovania.

Nevynecháva ani bývalého elitného prokurátora Dušana Kováčika a jeho dočasné prepustenie z väzenia, kde sedel kvôli právoplatnému rozsudku o prijímaní úplatku za prepustenie mafiánskeho bosa.

„Ficov minister spravodlivosti Boris Susko minulý týždeň využil právnu medzeru a nariadil prepustenie Dušana Kováčika, bývalého prokurátora blízkeho premiérovi,“ opisuje situáciu denník.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok