Zarábajú "kráľovsky". Rebríček platov premiérov v pomere k hrubej mzde vedú Orbán a Fico, rozdiely sú priepastné

Maďarský premiér Viktor Orbán má v rámci Európskej únie najvyšší plat v porovnaní s priemernou mzdou v krajine. Tento rok sa jeho mesačný plat zvýšil na 16-tisíc eur, čo je 9,5-násobok priemernej maďarskej mzdy. Za ním nasledujú slovenský premiér Robert Fico a Petr Fiala z Česka.

Fico Orbán
Foto: TASR/AP

Orbán tým pádom zarába dvakrát viac ako španielsky premiér a dokonca trikrát viac ako premiér Bulharska.

Fico na druhom mieste

Čo sa však týka výšku platu, Orbán nie je najlepšie plateným v EÚ. Sedem európskych premiérov zarába viac. Najvyšší plat má nemecký kancelár Olaf Scholz, ktorý ročne zarába 348 300 eur.

Scholzov plat predstavuje 5,9-násobok priemernej nemeckej mzdy, čo je ale výrazne menej ako Orbánov 9,5-násobok. Najnižší plat má bulharský premiér, ktorý zarába 67 452 eur ročne, čo je 4,8-násobok priemernej bulharskej mzdy.

Investigatívny portál VSquare píše aj o slovenskom premiérovi, ktorý zarába 7,6-násobok priemernej slovenskej mzdy. Portál spomenul aj to, že po atentáte bola prijatá nová legislatíva, ktorá “obmedzuje slobodu zhromažďovania a poskytuje doživotný plat premiérom, ktorí slúžili viac ako dve volebné obdobia - to v súčasnosti platí len pre Fica“.

Tretie miesto patrí českému premiérovi Fialovi, ktorý zarába 6,1-násobok priemernej českej mzdy. Plat Donalda Tuska je ale výrazne menší. Zarába polovicu platu maďarského premiéra - 81 772 eur. Dosiahol ale vyrovnanejší pomer, pretože poľský premiér zarába 3,6-násobok priemerného platu.

mzdy premiéri Foto: reprofoto VSquare Mzdy premiérov

Orbán zarába takmer toľko ako dánsky premiér

Najmenší rozdiel medzi priemernou mzdou a platom premiéra je na Malte, kde premiér zarába 2,3-násobok priemernej mzdy. V Dánsku a Slovinsku premiérka a premiér zarábajú 2,7-násobok priemernej mzdy.

Orbán zarába takmer toľko ako dánska premiérka, ktorá má vyšší príjem len o 4 200 eur ročne. Hrubý ročný plat slovinského premiéra je ale 76 586 eur, čo je o 115-tisíc eur menej ako plat Orbána.

V 20 z 27 členských štátov EÚ je rozdiel medzi priemernou mzdou a platom premiéra menší ako päťnásobok. Pre porovnanie, hrubý plat poslanca Európskeho parlamentu je 124 529 EUR ročne, čo je o 66 000 EUR menej ako Orbánov plat, ale viac ako plat talianskeho, španielskeho alebo estónskeho predsedu vlády, dodáva VSquare.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok