Médiá nešetrili kritikou ani chválami. Prečítajte si, čo písali o olympijských hrách v Paríži

12.8.2024 05:45

Organizátori záverečných letných olympijských hier v Paríži premenili francúzsku metropolu na veľké ihrisko, na ktoré boli pozvaní všetci, a vliali novú krv do olympijskej značky, informovala v nedeľu agentúra Reuters.

Paríž
Foto: TASR/AP

Podujatie si získalo pozitívne ohlasy aj v ďalších významných médiách, ktoré informovali, že olympiáda prekonala očakávania a napokon zmietla Francúzov.

Niektoré analýzy však poukázali aj na pretrvávajúce problémy a výzvy Paríža, ako napríklad udržanie spoľahlivej verejnej dopravy po skončení hier.

Úspešný koniec

"Napriek všetkému je parížska olympiáda úspešná," píše agentúra Reuters v úvode svojho článku.

Denník New York Times v nedeľňajšom titulku nazýva hry "triumfom ambícií", ktorý vytrhol Francúzsko z pochmúrnej situácie. The Economist zase píše, že Paríž si zaslúži zlatú medailu za svoju "dych berúcu víziu".

Pochybnosti o hladkom priebehu

Svetové médiá pripomínajú, že pred začiatkom hier existovali veľké pochybnosti o ich hladkom priebehu. Francúzsko malo za sebou neočakávané parlamentné voľby, ktoré ho dostali do politického patu.

Vojny na Ukrajine alebo v Pásme Gazy vyvolávali obavy z násilia. A Francúzi prejavovali nezáujem o domáce olympijské hry.

"Ale len čo sa hry začali, Francúzi začali šialene blúzniť," píše The Economist.

"Veci fungovali, zábava rástla, ľudia sa uvoľnili. Ľahostajné francúzske pokrčenie plecami, nahradil všeobecný úsmev," uvádza NYT.

Niektoré francúzske noviny komentovali situáciu podobne: Libération uviedol, že olympiáda povzbudila mnohých Parížanov, aby znovu objavili mesto, ktoré predtým prehliadali.

Odlišný prístup francúzskych organizátorov

Médiá si všimli aj odlišný prístup francúzskych organizátorov, ktorí sa vyhli nákladným novým projektom a postavili dočasné športoviská v blízkosti najznámejších pamiatok hlavného mesta.

Agentúra Reuters hovorí o "olympijskom ihrisku pod holým nebom", zatiaľ čo NYT hovorí o premene Paríža na "honosný, efektívny štadión".

Návrat k plnej sláve

Ako povedala Marie Barsacqová, členka parížskeho organizačného výboru: "Éra gigantizmu sa skončila."

"V súlade s týmto novým duchom plánuje, dejisko budúcoročných letných olympijských hier, Los Angeles usporiadať hry bez výstavby jediného nového trvalého športoviska," napísal The Economist.

Aj ďalšie médiá opísali 33. letné olympijské hry ako návrat k plnej sláve po olympijských hrách v rokoch 2021 a 2022 v Tokiu, resp. v Pekingu, ktoré boli výrazne poznačené opatreniami na zabránenie šírenia Covid-19.

Tento rok sa návštevníci opäť mohli tešiť z plných tribún a domovov jednotlivých tímov, a hoci niektorí športovci mali v Paríži pozitívne testy na koronavírus, súťaže neboli výrazne narušené, uviedla televízia NBC News.

Znečistenie Seiny

Okrem ozbrojených útokov panovali pred hrami aj obavy, či znečistenie Seiny nenaruší plánované plavecké podujatia v rieke, ktorá preteká centrom hlavného mesta.

Športovci nakoniec po nákladných zásahoch úradov a mnohých zmätkoch plávali v jej vodách, ale práce na vyčistení Seiny sa zďaleka neskončili, informovala agentúra AP.

Čo bude po olympijských hrách?

Paríž bude mať po olympijských hrách ďalšie výzvy, napríklad pomoc ľuďom žijúcim na ulici, ktorých sa úrady snažili pred olympiádou presťahovať do ubytovní v hlavnom meste a mimo neho.

V hlavnom meste vytvorili niečo vyše 200 nových miest na ich trvalé ubytovanie, ale Paul Alauzy, aktivista zapojený do podpory bezdomovcov, pre denník Le Monde povedal, že po skončení hier to bude v hlavnom meste ešte ťažšie.

Ten istý denník cez víkend analyzoval aj dobré fungovanie verejnej dopravy počas olympijských hier a vyzval, aby si miestni obyvatelia zaslúžili rovnakú kvalitu služieb ako návštevníci hier.

Nové sebavedomie Francúzska

Podľa NYT si Francúzsko z hier odnesie nové sebavedomie, aj keď existujúce problémy sa nikam neposunú.

"Aj keby sa politické problémy v nasledujúcich týždňoch opäť vystupňovali, čo sa takmer určite stane, základná hrdosť na pôsobivý výkon, ktorý by nebol možný bez prispenia všetkých vrstiev spoločnosti, sa zdá byť prínosom, ktorý pravdepodobne pretrvá dlho," napísal denník.

Pozrite si archívny rozhovor o tom, koľko zaplatí Francúzsko za olympiádu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok