Čo vám ušlo z V politike: Ak to bude nutné, Danko pôjde do Ruska. Podľa Štefunka sme mali nájsť iné zdroje ropy a plynu už skôr

V relácii V politike boli hosťami predseda SNS Andrej Danko a podpredseda PS Ivan Štefunko. Poslednou témou bola zastavená dodávka ruskej ropy a možnosť, že skončí aj ruský plyn.

danko štefunko
Foto: ta3

Ukrajina v stredu 17. júla ukončila tranzit ropy ruskej spoločnosti Lukoil cez svoje územie do Maďarska a na Slovensko, pretože Kyjev zaradil túto spoločnosť na svoj sankčný zoznam.

Spoločnosť Slovnaft, ktorá mala s firmou zmluvu, nedostáva dodávku ropy od začiatku júla.

Danko by šiel do Ruska, ak tým pomôže štátu

Ukrajinci postupujú v ofenzíve na ruskom území v Kurskej oblasti, sú aj pri obci Sudža, kde je plynový uzol. SPP zatiaľ nehovorí o dramatickej zmene, nastal ale mierny pokles.

Danko povedal, že v téme dodávok ropy a plynu nám Rusi "nerobia nič zlé". Ak to bude podľa jeho slov nutné, pôjde do Ruska. „Mám pozvania, mám tam kontakty, veľmi rád tomuto štátu pomôžem,“ povedal predseda SNS. Tvrdí, že by bolo farizejské podpísať zmluvu s Francúzmi, ktorí budú brať jadrové palivo od Rusov.

Zelenskyj do nás kopol, tvrdí Danko

Líder národniarov tvrdí, že informáciu o tom, čo sa stalo, má priamo od vedenia Slovnaftu. „Pán prezident Zelenskyj do sankčného zoznamu zaviedol Lukoil, či už to bolo z trucu za návštevu Orbána, či to bolo za niečo iné, ale určite to nebola vďaka za konanie a podporu pána Blanára a prezidenta Spojených štátov,“ vyhlásil Danko.

Bola to podľa neho chyba ukrajinského prezidenta. „Kopol do Slovenska, nie Rusi. To znamená, že nie je dôvod dnes s Rusmi o tom debatovať, problém sú Ukrajinci. A problém je prezident Zelenskyj, ktorý je už dlho nelegitímny, uletel z reality a robí si, čo chce,“ pokračoval. Verí ale, že sa ukrajinský prezident "spamätá a prestane nás vydierať".

Anketa

Ktorý z hostí vás najviac presvedčil?

Ivan Štefunko (PS)
- %
Andrej Danko (SNS)
- %
Celkovo hlasov: 1011

Francúzska alternatíva

Štefunko si myslí, že sme mali už skôr diverzifikovať zdroje, tak ako Česi či Nemci. „Mali by sme sa odstrihnúť od tohto zdroja energie a spoliehať na iné trasy alebo na obnoviteľné zdroje,“ povedal podpredseda PS.

„Povedzte mi, ako sa dá iné jadrové palivo do postavenej atómovej elektrárne podľa ruskej technológie dodávať? Nedá sa,“ reagoval na Štefunka Danko. Poslanec PS spomenul, že čítal francúzska spoločnosť, s ktorou prebiehajú rokovania, sa o to pokúša.

Danko namieta, že jadrové palivo budú mať aj tak od Ruska. „A my ako takí somárikovia miesto priamej väzby s Rusmi to budeme platiť Francúzom?“ pýta sa neveriacky líder národniarov.

Celú reláciu si môžete pozrieť vo videu nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok