Danko chce, aby mohli poslanci sobášiť. Papalášizmus a nezmysel, okomentoval návrh SNS primátor Trenčína

Trenčiansky primátor Richard Rybníček a predseda Únie miest Slovenska reaguje na návrh SNS, ktorý by dovoľoval poslancom NR SR sobášiť ľudí. Andrej Danko sa tým chce priblížiť voličom, Rybníček vraví o papalášizme.

Richard Rybníček primátor Trenčín
Foto: TASR/Pavol Zachar

Predseda SNS verí, že novela prinesie “nový rozmer do oblasti civilných obradov na Slovensku“. Ako povedal Danko, cieľom má byť posilnenie úlohy poslancov v spoločnosti a umožniť im byť prítomnými pri tých najdôležitejších momentoch v životoch našich občanov. 

„Môže to byť krásny spôsob, ako poslanci môžu preukázať svoju dôveru a podporu občanom, ktorí ich zvolili,“ dodal líder SNS.

Návrh čítal s údivom

Rybníček má na to iný názor. „S údivom som si prečítal návrh predsedu SNS Andreja Danka, aby poslanci NR SR mali právo sobášiť ľubovoľne v našich mestách a obciach,“ napísal dlhoročný trenčiansky primátor.

Myslí si, že existujú lepšie, efektívnejšie a zmysluplnejšie spôsoby, ako posilniť úlohu poslancov v spoločnosti a priblížiť ich k ľuďom.

Je na rozhodnutí páru, či chce cirkevný, alebo úradný sobáš. Rybníček spomenul, že sobášenie je výlučne v kompetencii miest a obcí, ktoré spravujú matričné úrady. Berú to ako službu občanom.

„Ak by mali možnosť poslanci NR SR ľubovoľne sobášiť v ktorejkoľvek obci, tak to prinesie iba papalášizmus a neúctu voči priamo občanmi voleným predstaviteľom samospráv,“ napísal na sociálnej sieti Facebook primátor Trenčína.

Papalášske nezmysly, hovorí Rybníček

„Predstavte si, že poslanec/kyňa NR SR príde na úrad a bude sa domáhať, že bude sobášiť. Bude sobášiť celý deň, prevezme službu za poslanca, starostu alebo primátora, ktorý v ten deň sobáši? Vyhodí ich, lebo on/ona je akože niekto viac?“ vyjadril sa Rybníček. Regionálni politici majú podľa jeho názoru oveľa väčší mandát na to, aby oddávali ľudí.

Myslí si, že väčšinu poslancov z NR SR verejnosť nepozná a netuší, čo presne pre obyvateľov v mestách a obciach robia. „Slovensko je na tom asi fakt dobre, ak si môžeme dovoliť navrhovať takéto hlúpe a papalášske nezmysly,“ ostro kritizoval návrh primátor.

Upozornil aj na to, že mestá a obce sú momentálne v ťažkom finančnom období. Zástupcovia miest a obcí hovoria, že ich náklady stále rastú. S príjmami je to však presne naopak. Vyčíslili, že za posledné dva roky prišli dohromady o viac ako miliardu eur.

Pozrite si reportáž o nedostatku financií v mestách:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok