Mestám a obciam dochádzajú peniaze. Žiadajú o urgentnú pomoc štátu

Samosprávy bijú na poplach. Tvrdia, že ich finančná situácia sa stáva neudržateľnou. Žiadajú o urgentnú pomoc štátu. V opačnom prípade budú musieť pristúpiť k opatreniam, ktoré pocítime všetci.

Zatváranie plavární, rušenie športových a kultúrnych podujatí či vypínanie verejného osvetlenia. To je časť opatrení, ktorými sa mestá a obce naprieč Slovenskom každý rok snažia ušetriť čo najviac peňazí. A zdá sa, že niektorí primátori a starostovia sa tomu nevyhnú ani teraz. 

"Zostať úplne bez pomoci by znamenalo, že v septembri a októbri budú musieť samosprávy výrazne obmedziť služby, ktoré poskytujú. Samozrejme, prvé sa vždy obmedzili dotácie," uviedol predseda ZMOS Jozef Božik.

Mestá a obce hovoria, že ich náklady stále rastú. S príjmami je to však presne naopak. Vyčíslili, že za posledné dva roky prišli dohromady o viac ako miliardu eur. Veľkú časť peňazí im odkrojil daňový bonus, ktorý zaviedla vláda Igor Matoviča. 

"Daňový bonus dal síce peniaze rodičom, ale vytiahol ich napríklad na poplatkoch pre deti. Daňový bonus zobral peniaze samosprávam," povedal štátny tajomník ministerstva investícií Michal Kaliňák (Hlas-SD).

K úplnej kompenzácii nedošlo

"Bolo prisľúbené, že im bude tento výpadok kompenzovaný. Ku kompenzácii však došlo iba čiastočne, preto požiadavky miest a obcí sú na mieste," vysvetlila odborníčka na dane a odvody Alica Orda-Oravcová.

"Minister financií môže svojím rozhodnutím vydať opatrenie, ktoré by zamiešalo výber podielových daní fyzických osôb a právnických osôb. Vznikol by daňový mix, ktorý by pomohol mestám a obciam zvládnuť túto nelichotivú situáciu," radí poslanec NR SR, predseda strany Milan Majerský (KDH).

Ministerstvo financií ale hovorí, že peniaze nazvyš nemá. So samosprávami chce naďalej rokovať.

"Slovenská republika momentálne stojí pred bezprecedentnou potrebou konsolidácie verejných financií, a preto v súčasnosti nie je možné zo strany štátu v plnej miere sanovať hospodárenie miest a obcí," povedal hovorca ministerstva financií Pavol Kirinovič.

Samosprávy môžu na bežné výdavky používať aj svoje rezervné fondy. Viacerí starostovia a primátori tak už museli urobiť. Iba vlani vyčerpali z týchto peňazí takmer 51 miliónov eur. 

"Či chceme alebo nechceme, sme zodpovední v každej obci za 4-tisíc kompetencií. Čím je samospráva väčšia, tým viac kompetencií má," dodal predseda ZMOS.

Rokovania medzi zástupcami samospráv a vlády majú pokračovať aj v najbližších týždňoch. Združenie miest avizuje, že v septembri by sa mohli starostovia a primátori dozvedieť, čo bude s financovaním ďalej.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok