Vojnová reportérka o vpáde do Kurskej oblasti: Putin sa hnevá, v Kremli vládne panika, Ukrajinci prešli územím ako nôž maslom

Vojnová reportérka českého Deníka N Petra Procházková v Štúdiu ta3 hovorila, čo sa od utorka deje v ruskom pohraničí, ako o vývoji informujú ruské zdroje a čo znamená, že Moskva v Kurskej oblasti vyhlásila stav federálnej núdze.

Rusko Kurská oblasť Ukrajina
Foto: TASR/AP
Kolóna ruských ozbrojených síl sa presúva na zhromaždenie síl, ktoré vedú aktívne bojové operácie s ukrajinskými formáciami v Sudžanskom okrese Kurskej oblasti v Rusku

Nikto to nečakal, hlavne nie Rusi

„V ruskom pohraničí sa deje niečo, čo nikto nečakal. Teda okrem velenia ukrajinskej armády, pretože akcia, ktorú podnikli pred niekoľkými dňami a ktorá stále pokračuje, musela byť veľmi dôkladne pripravená,“ ozrejmila Procházková.

Ukrajinským jednotkám sa v piatok podarilo dostať až 35 kilometrov do ruského vnútrozemia v Kurskej oblasti. Obsadili niekoľko ruských obcí, držia sa na pozíciách, ktoré sú pre ne výhodné a Rusom spôsobujú veľké problémy.

Ako povedala Procházková, nikto to nečakal, predovšetkým nie Rusi. Mení sa tým podľa nej pomerne depresívny pohľad na rusko-ukrajinskú vojnu, ktorú sme sledovali v posledných týždňoch.

Pozrite si reportáž o tom, čo sa deje v Kurskej oblasti.

Ukrajinci využili svoje silné stránky

Početné útoky z ukrajinskej strany, napríklad na leteckú základňu meste Lipeck či na sklady zbraní, sa podarili vďaka tomu, že Ukrajinci využili svoje silné stránky.

Namiesto stacionárnych bojov, kde ich Rusi tlačili, využili taktiku z doby, keď oslobodzovali Charkovskú oblasť. „A to je chytrosť, kreativita a neočakávanosť útoku,“ uznala Procházková. Myslí si, že Ukrajinci ani nepotrebovali masívne sily, skôr dobre vyzbrojené a vycvičené kreatívne jednotky. 

Rusi sa, naopak, zamerali na dobývanie Torecka a Pokrovska, čo by bol pre Ukrajinu problém. Kurská oblasť, susediaca s Ukrajinou a so Sumskou oblasťou, bola chránená len niekoľkými pohraničnými vojakmi a vojakmi základnej vojenskej služby. Tí neboli na takýto útok vôbec pripravení.

„Ukrajinci prechádzali územím ako nôž maslom,“ vyhlásila vojnová novinárka. Podľa nej to dokazuje, že Rusi majú nedostatok vycvičených vojakov a živej sily na fronte, a zlyháva aj mobilizácia.

Plynový uzol dôležitý pre Slovákov

Jeden z ukrajinských poslancov vyhlásil, že Ukrajinci kontrolujú aj plynový uzol Sudža. Je to dôležité miesto hlavne pre Slovensko a Maďarsko, pretože odtiaľ smeruje ruský plyn do Európy. Procházková by ale situáciu nepreceňovala.

Ešte sa nestalo, že by Ukrajina zničila plynovody, a okrem toho koncom roka končí zmluva medzi Ruskom a Ukrajinou o tranzite ruského plynu, ktorú Ukrajinci nebudú chcieť predĺžiť. Znamená to, že o plyn sme prišli o pár mesiacov skôr, než bolo nevyhnutné.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok