Vojnová reportérka o vpáde do Kurskej oblasti: Putin sa hnevá, v Kremli vládne panika, Ukrajinci prešli územím ako nôž maslom

Vojnová reportérka českého Deníka N Petra Procházková v Štúdiu ta3 hovorila, čo sa od utorka deje v ruskom pohraničí, ako o vývoji informujú ruské zdroje a čo znamená, že Moskva v Kurskej oblasti vyhlásila stav federálnej núdze.

Rusko Kurská oblasť Ukrajina
Foto: TASR/AP
Kolóna ruských ozbrojených síl sa presúva na zhromaždenie síl, ktoré vedú aktívne bojové operácie s ukrajinskými formáciami v Sudžanskom okrese Kurskej oblasti v Rusku

Putin sa hnevá, vo velení môžu nastať zmeny

V piatok Moskva v Kurskej oblasti vyhlásila výnimočný stav. Rozdiel medzi mimoriadnym stavom federálneho charakteru a regionálnym mimoriadnym stavom je, že Rusko si uvedomuje závažnosť situácie a operáciu riešia v Moskve, nie v regionálnej administratíve.

V minulosti boli vpády ukrajinských jednotiek na ruské územie rýchle a rýchlo sa aj skončili. Tu to podľa Procházkovej vyzerá, že Ukrajinci si držia pozície a dokonca postupujú ďalej.

O čom sa ale podľa nej málo hovorí, je, že zatiaľ čo Rusko dobýva malé dediny, nedokáže si chrániť vlastné územie, a to vyvolalo chaos a hnev vo velení ruskej armády v Kremli a hlavne u samotného Putina.

Procházková si myslí, že môžeme očakávať pohyby na najvyšších miestach - ako politických, tak vojenských, a to aj v najvyšších ruských vojenských zložkách. 

Médiá hovoria o útoku Západu na Rusko

Na oficiálnych ruských zdrojoch médií a sociálnych sieťach sa hovorí o útoku Ukrajiny podporovanej Západom a za pomoci západných zbraní na Rusko. „Akoby ľudia zabudli, že to bolo Rusko, ktoré prvé zaútočilo na Ukrajinu a že sa už skoro tri roky bojuje na ukrajinskom území,“ povedala. Prezentujú to ako útok Západu na Rusko.

„Niektorí vojenskí blogeri doslova píšu, že v ruskom vojenskom velení vládne panika, jedni obviňujú druhých, hľadá sa riešenie situácie, verejná mienka začína pochybovať o schopnosti ruských generálov ochrániť ruskú verejnosť, a to všetko nahráva Ukrajine,“ uviedla vojnová reportérka.

Čakajú na odvetu

Procházková si myslí, že príde odveta a Ukrajinci ju aj očakávajú. „Rusi majú stále dostatok rakiet a dronov na zasiahnutie ukrajinského územia, Ukrajina už reaguje. Pokiaľ viem, v Sumskej oblasti prebehla rozsiahla evakuácia civilistov. Už 28 dedín bolo úplne vysídlených a teraz sa má v týchto dňoch evakuovať ďalších 20- až 25-tisíc ľudí,“ povedala na záver.

Celý rozhovor si môžete pozrieť nižšie:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok