Prekvapivá ofenzíva v Kurskej oblasti ovplyvnila front. Na Ukrajine klesol denný počet ruských útokov

10.8.2024 09:22 , Aktualizované: 10.8.2024 14:15

Denné počty ruských pozemných útokov na Ukrajine sa znížili na pozadí bojov v ruskej Kurskej oblasti, kde ukrajinské vojská tento týždeň začali prekvapujúcu ofenzívu. S odvolaním sa na dáta ukrajinského generálneho štábu to v sobotu uviedol server RBK-Ukrajina.

Počet bojov na fronte sa znížil

"Za uplynulý deň bolo zaznamenaných 90 bojových stretov," uviedol vo svojej rannej zvodke ukrajinský generálny štáb s tým, že Rusi najaktívnejšie útočili v Pokrovskom sektore v Doneckej oblasti. Deň predtým zaznamenala ukrajinská armáda sto bojových stretov.

Na pozadí bojov v Kurskej oblasti sa počet útokov Rusov na frontovej línii znížil, uvádza RBK-Ukrajina s tým, že ukrajinská armáda predtým hlásila aj 140 stretov denne.

Núdzový stav federálneho charakteru

Jednotky ukrajinskej armády začali prekvapujúci vpád na ruské územie v Kurskej oblasti v utorok a odvtedy obsadili niekoľko dedín a podľa nich tiež mesto Sudža s posledným funkčným tranzitným bodom pre vývoz ruského plynu do Európy cez Ukrajinu. Rusko vyhlásilo núdzovú situáciu federálneho charakteru a uviedlo, že do oblasti presúva posily.

Ukrajinský vpád sa odohráva v čase pomalého, ale zotrvalého ruského postupu v Donbase a tiež správ o nedostatku vojakov v radoch ukrajinskej armády. Viacerí analytici preto pozerajú na ukrajinský útok so skepsou a dávajú najavo pochybnosti, či bude mať za následok nadviazanie dostatočného množstva ruských síl, aby uľahčil ukrajinským obrancom na iných frontových úsekoch.

Pozrite si reportáž k téme z 9. augusta:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok