Ukrajinci ich nešetria. V Lipecku horí letisko, Rusi hlásia výpadky prúdu a evakuácie

9.8.2024 09:59

Ruské úrady oznámili rozsiahly ukrajinský dronový útok na Lipeckú oblasť na juhozápade krajiny, asi 200 kilometrov od hraníc. Podľa gubernátora oblasti Igora Artamonova drony spôsobili explózie, zranili deväť ľudí a prerušili dodávky elektriny.

Ukrajina vojna dron
Foto: TASR/AP

Rusov nešetria

Na leteckej základni pri meste Lipeck vypukol požiar, napísala agentúra Interfax. Celkom ruské sily podľa agentúry Reuters v noci na piatok zničili 75 ukrajinských dronov. Ukrajinská armáda zase oznámila, že zničila všetkých 27 ruských dronov.

"Lipeck je pod masívnym útokom dronov. Protivzdušná obrana pracuje," uviedol gubernátor Artamonov na sieti Telegram. Podľa neho pád jedného z dronov poškodil zariadenie energetickej infraštruktúry, čo malo za následok výpadky dodávok prúdu. V oblasti boli evakuované štyri obce a v okrese Lipeck bol vyhlásený výnimočný stav, povedal gubernátor.

V Lipecku a okolí bola pozastavená mestská doprava, uskutočniť sa nemôžu žiadne verejné zábavné akcie. "Nenecháme sa zastrašiť, neustúpime, ale tiež nemienime riskovať životy našich ľudí," uviedol k tomu Artamonov.

V Kurskej oblasti sa bojuje už niekoľko dní

Výbuchy a požiare sú hlásené aj z mesta Rylsk v ruskej Kurskej oblasti, uviedol denník Kyiv Independent s odvolaním sa na proruské zdroje. Do Kurskej oblasti v utorok prenikli ukrajinské jednotky a obsadili niekoľko dedín.

Ruská protivzdušná obrana tiež zostrelila 29 ukrajinských dronov v pohraničnej Belgorodskej oblasti, napísal na telegrame gubernátor Vjačeslav Gladkov, podľa ktorého útok spôsobil materiálne škody v meste Šebekino, kde zasiahol obytný dom, v ktorom začalo horieť niekoľko bytov. Zranenia nie sú hlásené.

Zo Sevastopolu na Krymskom polostrove anektovanom Ruskom v roku 2014 hlásil gubernátor Michail Razvožajev útoky dronov zo vzduchu aj na mori.

Ukrajina, ktorá sa tretí rok bráni ruskej agresii, informovala v noci na piatok o vyhlásení leteckého poplachu kvôli ruským dronom v centrálnej, južnej a východnej časti krajiny, vrátane metropoly Kyjev.

Pozrite si reportáž o bojoch v Kurskej oblasti.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok