Rusko tvrdí, že má všetko pod kontrolou, analytici dokazujú opak a z Kyjeva sa ozýva ticho. Čo sa deje v Kurskej oblasti?

Nečakaný vpád ukrajinských síl do Ruska spôsobil zjavné rozpaky vodcovi Kremľa Vladimirovi Putinovi, odhalil krehkosť ruskej pohraničnej obrany, zvýšil morálku na Ukrajine a podkopal starostlivo budovaný obraz Kremľa o Putinovi ako ochrancovi obyčajných Rusov. Agentúra Bloomberg vo štvrtok informovala o bojoch, ktoré už tretí deň pokračujú v Kurskej oblasti na západe Ruska.

Vojaci
Foto: TARS/AP

Všetci sa pýtajú: Prečo?

Keď Kyjev podnikol cezhraničný nájazd do ruskej Kurskej oblasti susediacej s Ukrajinou, niektorí vojenskí experti sa pýtali: "Prečo?"

Jedným z najväčších problémov Ukrajiny na bojisku sú totiž ľudské zdroje. Rusko má viac vojakov a približuje sa k východoukrajinskému mestu Pokrovsk, píše BBC.

No vyslanie stoviek ukrajinských vojakov do samotného Ruska je v očiach niektorých protichodné. "Nebola to náhoda," uviedol vojnový expert Kosťantyn Mašovec v príspevku na Facebooku. "Je to zjavne súčasť jedného jasného plánu," dodal.

Vojenský analytik Mykhaylo Zhyrokhov s ním súhlasí. Pre BBC povedal, že Rusko tam bolo nútené presunúť časť vojakov z frontovej línie na východnej Ukrajine.

"Ak sa pozriete na oficiálne správy, v Doneckej oblasti bolo zhodených podstatne menej ruských klzných bômb," povedal s tým, "že lietadlá, ktoré ich nesú, sú teraz inde v Rusku".

Je veľmi nepravdepodobné, že by tento vpád bol snahou Ukrajiny obsadiť ruské územie, ale ak bolo cieľom práve stiahnutie ruských síl, rýchlo sa realizuje.

Neočakávaná porážka Ruska?

Agentúra AFP označila rozsiahly vpád ukrajinských síl do ruskej pohraničnej oblasti za "neočakávanú porážku pre Rusko, ktorého armáda mala doteraz na fronte prevahu".

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že "pokračuje ničenie ukrajinských síl", ktorým ruské jednotky "zabránili preniknúť hlbšie" do Ruska.

Regionálne úrady ubezpečujú ľudí, že "situácia je stabilná a pod kontrolou", obraz vykreslený vojenskými expertmi pôsobí oveľa alarmujúcejším dojmom. Spravodajský kanál Rybar, blízky ukrajinskej armáde, uvádza, že mesto Sudzha bolo "prakticky obsadené" ukrajinskými silami.

A ukrajinskí komentátori zverejňujú zábery vzdávajúcich sa ruských vojakov. V Kyjeve sa opýtaní Ukrajinci delia o svoje nadšenie: "Dáme Moskovčanom vedieť, čo je to vojna," povedal agentúre AFP jeden z obyvateľov ukrajinského hlavného mesta.

Čo je cieľom Kyjeva?

Cieľom Kyjeva by mohlo byť prinútiť Moskvu, aby stiahla svoje rezervy do Kurskej oblasti, čo by mohlo oslabiť ruské útočné operácie na viacerých miestach v ukrajinskej Doneckej oblasti, kde ruské sily pomaly dosahujú operačne významné úspechy, odhaduje agentúra AP.

Zároveň upozornila, že aj keby Rusko vyslalo rezervy na stabilizáciu nového frontu, z dlhodobého hľadiska by to pravdepodobne malo malý vplyv vzhľadom na rozsiahle ľudské zdroje Ruska a relatívne malý počet nasadených ukrajinských síl.

"Operácia by však mohla posilniť ukrajinskú morálku v čase, keď kyjevské sily čelia neutíchajúcim ruským útokom a v najbližších týždňoch sa očakávajú ďalšie," napísala AP.

USA dali Ukrajine zelenú

Svoju úlohu by mohla zohrať aj nedávna história. Rusko spustilo vlastnú veľkú cezhraničnú ofenzívu do ukrajinskej severovýchodnej Charkovskej oblasti.

Tento postup sa spomalil po tom, ako USA dali Ukrajine povolenie použiť svoje rakety na ciele vo vnútri Ruska. Ukrajinské obavy z podobného útoku do severnej Sumskej oblasti v nasledujúcich troch mesiacoch narastali.

Vzhľadom na neustále obavy Západu z eskalácie vojny je pravdepodobné, že na operáciu takéhoto rozsahu na ruskom území bolo udelené nejaké povolenie.

Vo všeobecnosti sa k tomuto útoku vyjadruje len veľmi málo vysokopostavených ukrajinských predstaviteľov. Prezidentská kancelária "zatiaľ mlčí".

K podobným vpádom síce dochádzalo aj predtým, ale je to prvýkrát, čo boli takto použité ukrajinské sily. Oveľa viac sa hovorí za hranicami.

Pozrite si aktuálnu reportáž o Kurskej oblasti.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok