Rusi za necelé dva mesiace obsadili 420 štvorcových kilometrov na Ukrajine, tvrdí Šojgu. Analytici spochybňujú jeho tvrdenia

7.8.2024 17:27

Tajomník ruskej bezpečnostnej rady a bývalý minister obrany Sergej Šojgu silne zveličil postup Ruska na Ukrajine od polovice júna, uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej analýze bojov.

Šojgu po Prigožinovom pokuse o vzburu prvýkrát vystúpil v televízii
Foto: TASR/AP

Šojgu v utorok tvrdil, že Rusi za necelé dva mesiace obsadili 420 štvorcových kilometrov ukrajinského územia. ISW odhaduje ruské zisky za toto obdobie na približne 290 štvorcových kilometrov.

"Ruské vojenské velenie opakovane zveličovalo ruský územný postup na Ukrajine," poznamenali analytici z Inštitútu pre štúdium vojny.

Podľa nich sa Rusko od polovice júna zmocnilo približne 290 km2 územia.

Putin stiahol ruské vojská z Ukrajiny

Šojgu sa odvolával na polovicu júna, pričom narážal na vtedajšie vyhlásenie ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý stiahnutie ukrajinských vojsk z východnej a južnej Ukrajiny označil za podmienku rokovaní s Kyjevom.

Kremeľ tiež požaduje, aby sa Ukrajina zaviazala, že nevstúpi do NATO, zrušila sankcie voči Rusku a získala neutrálny, bezjadrový štatút Ukrajiny.

Kyjev tieto návrhy odmietol. Šojgu pre agentúru Reuters povedal, že čím dlhšie bude Kyjev čakať na rokovania o mieri s Ruskom, tým prísnejším podmienkam bude čeliť.

Kedy začal konflikt na Ukrajine

Rusko v roku 2014 v rozpore s medzinárodným právom anektovalo ukrajinský polostrov Krym a Moskva podporuje proruských separatistov na východe krajiny.

Vo februári 2022 Rusi začali rozsiahlu inváziu na Ukrajinu, ktorú susedná krajina čiastočne odrazila a zastavila, ale časť ukrajinského územia je Rusmi okupovaná. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pred časom uviedol, že ruskí predstavitelia sa zúčastnia na ďalšom mierovom samite, ktorý bude nasledovať po júnovom stretnutí vo Švajčiarsku.

Pozrite si archívnu reportáž zo 4. augusta o tom ako Ukrajina dostala prvé západné stíhačky F-16.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok