Čínska vláda karhá agresívnych fanúšikov na olympiáde. Športovcom sa vyhrážajú, fandia nahlas a fotia s bleskom

9.8.2024 05:00

Peking sa rozhodol zakročiť proti "agresívnym fanúšikom", ktorí podľa jeho mienky negatívne ovplyvňujú výkony čínskych športovcov na olympijských hrách v Paríži. Ide o zatiaľ posledný ťah Pekingu v mnohoročnej vojne proti nadmernému uctievaniu celebrít, napísal spravodajský server BBC News.

činski fanušikovia na olympiáde na
Foto: TASR/AP

V posledných dňoch štátne médiá kritizovali nevhodné správanie fanúšikov, napríklad bučanie počas pretekov alebo obviňovanie rozhodcov, že nie sú spravodliví.

Šírenie nenávisti bez zábran

Táto fanúšikovská kultúra podľa médií dosiahla vrchol 3. augusta, keď čínska stolná tenistka Čchen Meng porazila vo finále svoju krajanku a tímovú kolegyňu Sun Jing-ša. Čínsky internet vybuchol vlnou podpory pre porazenú Sun; niektorí dokonca Čchen odsudzovali a tvrdili, že vyhrala len preto, že Sun bola vyčerpaná z predchádzajúcich troch zápasov.

Čínske sociálne siete odstránili desaťtisíce príspevkov a zakázali viac ako 800 účtov za údajné "šírenie negativity a podnecovanie konfliktu" ohľadom tejto záležitosti. Jeden z fanúšikov Sun Jing-ša napísal, že si "želá, aby Čchen mala pozitívny test na zakázanú látku, aby tak Sun mohla získať zlatú medailu", čo zdvihlo novú vlnu nevôle.

Polícia dokonca zatkla dvadsaťdeväťročnú ženu za zverejňovanie hanlivých komentárov o zápase. Nie je jasné, čo napísala, ale polícia uviedla, že "vymýšľala zlovoľné informácie a hrubo ohovárala ostatných, čo malo nepriaznivý dopad na spoločnosť".

Vláda zakročila

Ide o najnovší zásah Pekingu proti tomu, čo označuje za "toxickú" kultúru celebrít. Už skôr došlo v Číne k zákazu zostavovania rebríčkov celebrít podľa ich obľuby, vláda zakročila proti fanklubom a necháva pravidelne odstraňovať "škodlivý" obsah z fanúšikovských stránok.

Okrem hanlivých komentárov na adresu športovcov úrady kritizovali aj fanúšikov, ktorí počas zápasov fandia hlasno alebo fotia s bleskom, a tiež tých, ktorí zarábajú na predaji suvenírov s podpismi športovcov.

"Táto fanúšikovská kultúra má vplyv nielen na tréning a súťaže čínskych športovcov, ale zároveň vážne poškodzuje čínsky šport," uviedla v stredajšej videoreportáži štátna tlačová agentúra Nová Čína.

Fanúšikovia nízkej úrovne

Čínske úrady varovali pred "fanúšikovskou kultúrou" už pred začiatkom olympiády v Paríži. Koncom minulého roka Čínsky olympijský výbor a čínska Generálna športová správa zakázali niektorým fanúšikom prístup na olympijské hry po tom, ako sa opakovane vyskytli prípady, keď nakrúcali a sledovali športovcov. "Zdá sa, že títo ´fanúšikovia nízkej úrovne´ sú hnaní láskou k idolom a impulzívne robia iracionálne akcie ohrozujúce normálny poriadok udalostí, verejný poriadok a dobré zvyky, športové správanie a spoločenskú morálku," uviedli obe organizácie v spoločnom vyhlásení.

Pred olympijskými hrami v Tokiu v roku 2021 Čínsky olympijský výbor varoval čínskych olympionikov, aby sa nezapájali do fanklubov, a dodal, že chce "rázne skoncovať s šírením chaosu fanúšikovskej kultúry na športovom poli".

Sami športovci uviedli, že chcú, aby sa s nimi zaobchádzalo "s rešpektom". Napríklad veteránka čínskeho stolného tenisu Teng Ja-pching vyzvala fanúšikov, aby "vyjadrovali svoje preferencie bez napádania ostatných". "Musíme sa navzájom rešpektovať a nechať priestor všetkým," dodala.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok