Chôdza za olympijským zlatom pokračuje. Čínska rekordérka triumfovala, Katerinka Czaková je na 34. mieste

1.8.2024 12:12

Čínska reprezentantka a úradujúca svetová rekordérka Ťia-jü Jang získala zlatú medailu v chôdzi na 20 km na olympijských hrách v Paríži. Vo štvrtkových pretekoch prišla do cieľa na Trocadere v druhom najlepšom olympijskom čase 1:25:54 h.

Paríž chôdza ženy
Foto: TASR/AP

Druhá skončila po neúspešnej stíhacej jazde úradujúca majsterka sveta Maria Perezová zo Španielska so stratou 25 sekúnd a bronz si odniesla Jemima Montagová z Austrálie. Z dvojice Sloveniek skončila lepšie na 34. mieste Mária Katerinka Czaková.

Štart sa oneskoril

Aj ženské preteky odštartovali s menším oneskorením pre rannú búrku v Paríži. V pelotóne sa predstavili aj dve slovenské chodkyne Mária Katerinka Czaková a Hana Burzalová, no už v úvode sa zaradili na záver 45-členného štartového poľa a figurovali tam aj po deviatich kilometroch.

Na druhej strane sa od úvodu pokúšalo odtrhnúť viacero pretekárok či skupiniek, no podarilo sa to až Číňanke Ťia-jü Jang, ktorá mala od 4. km mierny náskok. Za ňou sa vytvorila jedenásťčlenná skupina prenasledovateliek, no nedokázala sťahovať manko. Držiteľka svetového rekordu z roku 2021 (1:23:49 h) stále zrýchľovala a v polovici trate mala náskok už 33 sekúnd.

Víťazka so suverénnym náskokom

Czaková figurovala po 10 km na 40. mieste s mankom 3:41 minúty, Burzalová bola o dve priečky nižšie a o minútu pomalšia. Ťia-jü Jang pridala na ďalšom kilometri opäť tri sekundy, no prišlo napomínanie od rozhodcov a musela si dávať veľký pozor na techniku. V skupine prenasledovateliek zostalo už len osem pretekárok. Náskok líderky sa vyšplhal najviac na 44 sekúnd, no na 15. km ju začali mierne sťahovať úradujúca majsterka sveta na tejto vzdialenosti Perezová a ďalšia Číňanka Čen-sia Ma. Czaková sa medzičasom posunula na 38. a Burzalová na 41. miesto.

Slovenky si v závere polepšili

Perezová išla výborne, odpútala sa od Čen-sia Ma a na Ťia-jü Jang strácala štyri km pred cieľom už len 20 a dve kolá pred koncom dokonca iba 15 sekúnd. Čen-sia Ma prišla o medailu, keď musela ísť na dve trestné minúty, a na tretie miesto poskočila strieborná z vlaňajších MS Montagová.

Perezovej stíhacia jazda nakoniec neslávila úspech, v závere jej došli sily a tak si pre premiérovú olympijskú medailu a hneď zlatú prišla Ťia-jü Jang.

Obe slovenské reprezentantky našli v závere ešte sily a posunuli sa vyššie. Czáková obsadila so stratou 8:52 minúty 34. priečku, čo je jej najlepšie umiestnenie na OH.

Pozrite si archívnu reportáž o meškajúcich vlakoch v Paríži z 27. júla 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok