Prisahal vernosť IS, počítal s tým, že zomrie. Čo vieme o mužovi, ktorý plánoval útok na koncerte vo Viedni?

8.8.2024 11:38 , Aktualizované: 8.8.2024 14:56

Zadržaný 19-ročný mladík sa priznal k plánovaniu teroristického útoku na koncert americkej speváčky Taylor Swift vo Viedni. Spolu s 17-ročným komplicom plánovali útočiť nožmi a podomácky vyrobenými výbušninami pred štadiónom, kde sa mal koncert uskutočniť, informovali miestne úrady.

Austria_Taylor_Swift609616064061.jpg
Foto: TASR/AP

V priznaní vyšetrovateľom povedal, že mal v úmysle "zabiť seba a veľký dav ľudí buď dnes (štvrtok), alebo zajtra (piatok)", informovali spravodajské služby.

Mačety a falošných 20-tisíc

Devätnásťročný Rakúšan, ktorý bol podozrivý z príprav útoku na koncert Taylor Swiftovej vo Viedni, plánoval podľa úradov útok na štvrtok, či piatok. Popri výbušninách zvažoval aj použitie zbraní a v jeho dome sa našli mačety, nože, propagandistické islamistické materiály aj 20-tisíc eur, ktoré boli falošné.

Mladík sa radikalizoval na internete a nedávno prisahal vernosť teroristickej organizácii Islamský štát. Podľa ministerstva vnútra dal 25. júla výpoveď v práci a pri tej príležitosti povedal, že chystá niečo veľké. Odvtedy sa muž, ktorý zmenil vzhľad, aby vyzeral ako bojovníci IS, plne sústredil na prípravu útoku, ktorý chcel uskutočniť v blízkosti koncertného štadióna. Lístky na vystúpenie nemal. Počítal s tým, že pri útoku zomrie.

Podľa rakúskych úradov, ktoré dostali tip od zahraničnej tajnej služby, bol muž súčasťou siete islamistov, ktorá bola polícii známa.

Ďalší v rukách polície

Aj 17-ročný ďalší podozrivý podľa úradov v poslednej dobe výrazne zmenil svoje sociálne kontakty, okrem iného sa rozišiel s priateľkou. Aj tento muž, ktorý sa nechal zamestnať v spoločnosti, ktorá mala na koncertnom štadióne poskytovať služby, bol vraj pripravený zomrieť. Viedenčan, ktorý bol zadržaný v stredu pred štadiónom, zatiaľ odmieta vypovedať.

V rukách polície je aj 15-ročný mladík, ktorý podľa vyšetrovateľov o plánoch útoku prinajmenšom vedel. Predmetom vyšetrovania je teraz, nakoľko do nich bol skutočne zapojený. Po nikom ďalšom v tejto chvíli rakúska polícia nepátra.

Pozrite si reportáž k téme:

Zvýšili varovanie pred terorizmom

Podarilo sa zabrániť tragédii, ale situácia je naďalej vážna, uviedol vo štvrtok na tlačovej konferencii rakúsky minister vnútra Gerhard Karner.

Rakúsko podľa neho po odvrátení hrozby útoku na viedenské koncerty americkej popovej hviezdy Taylor Swiftovej zvýšilo varovanie pred terorizmom na druhý najvyšší stupeň.

Ministerstvo vnútra upozornilo, že netrvalo na zrušení trojice koncertov, má pre to ale plné pochopenie. Každého z vypredaných koncertov sa malo zúčastniť 65-tisíc ľudí a úrady počítali s tým, že v okolí bude ďalších 15-tisíc až 20-tisíc priaznivcov popovej speváčky.

Minister vnútra Karner tiež uviedol, že v celej Európe nebezpečenstvo islamistických činov výrazne stúplo po vlaňajšom útoku palestínskeho teroristického hnutia Hamas na Izrael.

Vyzval na zvýšenie právomocí tajných služieb a polície v alpskej krajine, ktoré teraz nemôžu sledovať komunikáciu na internetových platformách ako je napríklad Telegram.

Rakúske úrady nemajú informácie o tom, že by konkrétne nebezpečenstvo hrozilo aj na ďalších chystaných koncertoch.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok