Aký bol cieľ radikála, ktorý plánoval útok na koncert Taylor Swift? Chemikálie na výrobu bomby ukradol v práci

8.8.2024 09:12 , Aktualizované: 8.8.2024 11:07

Radikalizovaný mladík chcel zrejme na fanúšikov americkej speváčky Taylor Swiftovej zaútočiť za pomoci výbušniny, píše rakúsky server Krone. Kancelár alpskej krajiny Karl Nehammer situáciu, kvôli ktorej usporiadatelia v stredu zrušili trojicu viedenských koncertov popovej hviezdy, označil za "veľmi vážnu".

Krone s odvolaním sa na svoj zdroj tvrdí, že cieľom plánov 19-ročného zadržaného muža nebola sama Swift, ale jej fanúšikovia; každého z trojice vypredaných koncertov sa malo zúčastniť na 65-tisíc ľudí.

Cieľ útoku

Chemikálie potrebné na výrobu výbušniny vraj mladík odcudzil u svojho bývalého zamestnávateľa, ktorým bol kovospracujúci podnik vo východorakúskom Ternitze. Či mohol za pomoci týchto látok skutočne zostaviť bombu, je predmetom vyšetrovania, podľa serveru sa to ale zdá byť možné.

Rakúska polícia informácie o chystanom útoku výbušninou zatiaľ oficiálne nepotvrdila, uviedla ale, že u muža našla chemické látky, ktoré teraz skúma. Usporiadateľ koncertov zase oznámil, že mu vládni predstavitelia "potvrdili" chystaný útok na štadión Ernsta Happela, kde sa koncerty mali konať.

Aký bol plán páchateľov, kvôli ktorým zrušila Taylor Swift viedenské koncerty? Pozrite si vstup redaktora ta3 Samuela Drozdu:

Komplica zadržali už v utorok

Koncerty boli plánované na štvrtok, na piatok a na sobotu a každého z nich sa podľa agentúry DPA malo zúčastniť 65-tisíc fanúšikov. Popri tom polícia počítala s tým, že v okolí bude ďalších 15-tisíc až 20-tisíc priaznivcov popovej speváčky. Podľa Nehammera sa vďaka spolupráci polície a spravodajskej služby DSN so zahraničnými službami podarilo zabrániť tragédii.

Policajti mladíka zadržali v stredu ráno v Ternitzi. Už v utorok popoludní zadržali vo Viedni tiež 17-ročného komplica, uviedla vo štvrtok polícia. Pôvodné správy hovorili o tom, že ho tiež zadržali v stredu. Mladší z mužov, ktorý tiež "robil zodpovedajúce kroky", bol v kontakte so starším, ktorého úrady považujú za "hlavného páchateľa".

Obaja mladíci sa podľa agentúry APA narodili v Rakúsku. Rodičia toho staršieho majú korene v Severnej Macedónsku, matka mladšieho je Rakúšanka. Devätnásťročný muž sa podľa úradov radikalizoval na internete a nedávno prisahal vernosť teroristickej organizácii Islamský štát (IS). Agentúra DPA s odvolaním sa na rakúske médiá píše, že pokračuje pátranie po ďalších podozrivých, Krone píše o jednom ďalšom podozrivom.

Náhradný termín nebude

Usporiadatelia koncertov nepočítajú s tým, že by hľadali náhradný termín. Všetci fanúšikovia majú do desiatich pracovných dní dostať cenu vstupného späť.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok