História sa opakuje. Petícia za odstúpenie Šimkovičovej má už 100-tisíc podpisov, predošlá nazbierala ešte viac

7.8.2024 17:56

Verejnosť prostredníctvom petície opäť žiada odstúpenie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej. Aktuálna petícia nazbierala už 100-tisíc podpisov, predošlá ich mala dvojnásobok.

Martina Šimkovičová
Foto: TASR/Martin Baumann

Na ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú sa opäť strhla vlna kritiky. Po jej nedávnych krokoch, z ktorých najaktuálnejšími boli odvolania riaditeľa SND Mateja Drličku a riaditeľky SNG Alexandry Kusej, vznikla petícia na platforme Petície.com.

Umelci Martin „Shooty“ Šútovec, Zuzana Fialová, Michal Hvorecký a Richard Stanke spustili túto verejnú online výzvu so žiadosťou na jej okamžité odvolanie.

Kritizujú ju za minimálnu znalosť rezortu a politické ovládnutie verejnoprávnych fondov podporujúcich kultúru, ktorá smeruje k tomu, „že ich činnosť bude ochromená“.

„Napádanie slobody umeleckého prejavu, ako aj slovník pani ministerky, nápadne pripomínajúci slovník neonacistov, jej toxické pôsobenie, insitné predstavy o fungovaní rezortu a programové ochromovanie vitality slovenskej kultúry, neschopnosť odborného a vecného dialógu o potrebách a problémoch rezortu a personálne rošády bez udania dôvodu nás vedú k pevnému presvedčeniu, že ministerstvo kultúry nemôže viesť tak ostentatívne nekultúrna a nekompetentná ministerka,“ píšu autori petície.

História sa opakuje

V čase písania tohto textu už výzva prekročila míľnik 100-tisíc signatárov. Verejnosť však žiadala odchod ministerky Šimkovičovej už v minulosti. Pod predošlou petíciou sa dokopy objavilo až viac ako 180 000 podpisov.

Ako sme vtedy informovali, predošlá petícia neostala bez povšimnutia rezortu kultúry, ktorý v reakcii na ňu podal na Generálnu prokuratúru trestné oznámenie pre podozrenie z manipulácie, falšovania identity i počtu signatárov elektronickej petície.

Polícia však neskôr informovala, že v súvislosti s petíciou nezačne trestné stíhanie, keďže nevidí pádne dôvody.

Ministerstvo kultúry však reagovalo podaním sťažnosti. Vyšetrovateľ následne predvolal Ilonu Németh na výsluch, aby poskytla svoje stanovisko k výzve, ktorej je spoluiniciátorkou.

Vyšetrovanie pokračuje dodnes, naposledy bola Németh vypovedať v pondelok (5.8.). Výsluch označila za vecný, no dodala, že sa po ňom cítila ponížene, informoval Denník N.

„Minimálne tritisíc ľudí je tam duplicitne uvedených a minimálne stotisíc podpisov je neidentifikovateľných,“ vyjadril sa na margo trestného oznámenia generálny tajomník úradu Ministerstva kultúry SR Lukáš Machala.

Pozrite si aj reportáž o odvolaní Mateja Drličku z postu riaditeľa SND:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok