Situácia okolo ruskej ropy je spolitizovaná, tvrdí šéf Naftogazu. Slovensko s Maďarskom vyzývajú EK, aby urgentne konala

6.8.2024 20:08

Dianie ohľadom ukrajinských sankcií, ktoré zakazujú tranzit ropy ruskej spoločnosti Lukoil do Maďarska a na Slovensko, považuje šéf ukrajinskej energetickej spoločnosti Naftogaz Oleksij Černyšov za spolitizované. Zopakoval, že obe krajiny dostali v júli rovnaký objem ropy ako pred zákazom, informuje agentúra Reuters.

ropa ropovod
Foto: Profimedia (ilustračná fotografia)

Sankcie sa nevzťahujú

Sankcie prijaté Kyjevom začali platiť koncom júna. V Budapešti i Bratislave tento krok Ukrajiny podľa portálu Politico vyvolal obavy z nedostatku dodávok ropy. Tvrdili, že im to bráni v nákupe ruskej ropy pre domáce rafinérie a ohrozuje to bezpečnosť dodávok.

"Situácia okolo Lukoilu a časti tohto tranzitu je do istej miery spolitizovaná," povedal Černyšov pre ukrajinskú mediálnu službu NV.

Slovenský minister zahraničných vecí Juraj Blanár a jeho maďarský rezortný kolega Péter Szijjártó v polovici júla označili ukrajinské opatrenia za porušenie asociačnej dohody medzi Európskou úniou a Ukrajinou z roku 2014 a spoločne vyzvali Európsku komisiu, aby v tejto veci urgentne konala.

Následne eurokomisár pre hospodárstvo Valdis Dombrovskis poslal slovenskému a maďarskému ministrovi list, v ktorom uviedol, že podľa informácií od maďarskej spoločnosti MOL ako dovozcu ruskej ropy sa ropa na rusko-ukrajinskej hranici stáva majetkom obchodných spoločností, a preto sa na ňu údajne nevzťahujú sankcie.

Chorvátska alternatíva

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v reakcii na tvrdenia SR a Maďarska vyhlásil, že sankcie Kyjeva nepredstavujú hrozbu pre energetickú bezpečnosť Slovenska.

Eurokomisia vo svojom vyhlásení taktiež tlmočila záujem viacerých členských krajín EÚ, ktoré sa pýtali, prečo Maďarsko a Slovensko doteraz neznížili svoju závislosť od dodávok ruskej ropy. Podľa jej analýzy si obe krajiny môžu zabezpečiť zásobovanie cez ropovod JANAF ako súčasť ropovodu Adria z Chorvátska.

Ropovod Družba, ktorý spája Rusko s východnou Európou, zostal funkčný aj počas viac než dvoch rokov vojny na Ukrajine, aj keď sa EÚ odpojila od väčšiny ostatných zdrojov ruských dodávok energie, pripomína Reuters.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok