Európska komisia chce nahradiť ruskú ropu chorvátskou. Slovensko a Maďarsko to odmietli

5.8.2024 18:10

Slovensko a Maďarsko odmietli návrh Európskej komisie, aby nahradili časť dodávok ropy z Ruska neruskou ropou cez chorvátsky ropovod Adria. Obávajú sa vysokých cien za jej tranzit. V Chorvátsku ich nedôvera vyvolala pobúrenie, píše Euroactiv.

Chorvátsko, ropa
Foto: Profimedia

V júli boli zastavené dodávky ropy od najväčšieho ruského exportéra Lukoil cez Ukrajinu po tom, čo ukrajinské úrady zakázali spoločnosti používať ropovod Družba, ktorý spája Rusko s východnou Európou.

Maďarsko a Slovensko apelujú na Európsku komisiu, aby zasiahla. Situáciu považujú za ohrozenie svojej energetickej bezpečnosti. Informuje o tom Euroactiv.

V roku 2022 Európska únia zakázala dovoz ropy do členských štátov v snahe obmedziť ruské príjmy z dovozu palív. Výnimku dostali Slovensko, Maďarsko a Česká republika, no má skončiť tento rok v decembri. EK im tak dala čas, aby si našli alternatívne dodávky.

Aké je možné riešenie?

Úplné zastavenie dodávok od Lukoilu neznamená, že ropa prestane prúdiť na Slovensko a do Maďarska. Okrem iných spoločností využívajúcich ropovod Družba môže Maďarsko importovať ropu z chorvátskeho prístavu Omišaj cez ropovod Adria, pričom Slovensko môže túto ropu získavať cez Maďarsko, vysvetľuje Euractiv.

Slovensko a Maďarsko však nesúhlasia s návrhom Európskej komisie, aby využili voľnú kapacitu chorvátskeho ropovodu JANAF (Adria). Mohlo by ísť o kompenzáciu znížených dodávok cez Ukrajinu ropou z iných než ruských zdrojov.

"Za akú cenu? Pri akej kapacite? To dnes nikto nevie," povedal minister zahraničia Juraj Blanár a zopakoval, že Slovensko chce, aby EK rokovala s Ukrajinou o úplnom obnovení toku ropy z Ruska. Bratislava však podľa neho hľadá aj iné riešenie pre prípad, že Komisia rokovania nezačne.

Pobúrenie a reakcie ministrov

Podľa maďarského ministra zahraničných vecí Pétra Szijjártóa Chorvátsko zvýšilo ceny za tranzit päťnásobne od vypuknutia vojny na Ukrajine. "Chorvátsko jednoducho nie je spoľahlivou krajinou pre tranzit," povedal.

"Je to politicky hlboko urážlivé vyhlásenie, ktoré sme neočakávali od predstaviteľa krajiny, na ktoré sme už dlho reagovali extrémne zdržanlivo a umiernene," povedal chorvátsky minister zahraničných vecí Gordan Grlic Radman.

Ceny vraj nezvýšili

Chorvátsko sa bráni, že ceny za ropu nezvýšilo. Spoločnosť JANAF uviedla, že dokáže prepraviť 1,2 milióna ton ropy mesačne. "Nie je pravda, že JANAF zvýšil svoje poplatky v posledných troch rokoch," uvádza sa vo vyhlásení.

"JANAF je pripravený technicky aj organizačne zásobovať stredoeurópske rafinérie dostatočným množstvom ropy na plné kapacitné práce. Preto dúfame, že prostredníctvom otvorených rozhovorov a spolupráce nájdeme uspokojivé riešenie pre pokračovanie dlhodobého partnerstva," uviedla spoločnosť.

Pozrite si archívnu reportáž z 25. júla o ruskej rope a Slovensku.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok