Ukrajina je ochotná riešiť so Slovenskom problémy s tranzitom ropy. Žiada to, čo sme stále nesplnili

30.7.2024 12:14

Ukrajina zaručuje neprerušovaný tranzit ropy pre spoločnosti, na ktoré sa nevzťahujú sankcie, a je pripravená riešiť so Slovenskom problémy spojené s tranzitom. Podľa agentúry Reuters to uviedol námestník ukrajinského ministra energetiky Roman Andarak.

ropa Rusko Ukrajina
Foto: Profimedia (ilustračná fotografia)

Na sankčnom zozname

Ukrajina nedávno zastavila tranzit ropy od ruskej spoločnosti Lukoil ropovodom Družba na Slovensko a do Maďarska, pretože v júni túto firmu zaradila na svoj sankčný zoznam.

Maďarsko a Slovensko následne vyzvali Európsku komisiu, aby rozhodnutie Ukrajiny týkajúce sa tranzitu ropy od firmy Lukoil riešila. Podľa slovenského ministra zahraničných vecí Juraja Blanára Kyjev svojím krokom porušil asociačnú dohodu uzavretú medzi Ukrajinou a Európskou úniou.

Čo očakáva Ukrajina?

"Ukrajinská strana je pripravená riešiť prípadné problematické otázky na expertnej úrovni - ak slovenská strana aktivuje príslušný mechanizmus daný asociačnou dohodou. Doteraz tak neurobila," uviedol Andarak.

Slovenský premiér Robert Fico v minulých dňoch krok Kyjeva kritizoval a povedal, že Slovensko nemieni byť rukojemníkom ukrajinsko-ruských vzťahov. V pondelok potom Fico pohrozil, že slovenská rafinéria Slovnaft zastaví dodávky nafty na Ukrajinu, pokiaľ sa čoskoro tranzit ruskej ropy cez Ukrajinu neobnoví.

Predseda slovenskej vlády dlhodobo kritizuje sankcie proti Rusku, ktoré majú Moskvu prinútiť k stiahnutiu vojsk z Ukrajiny.

Pozrite si reportáž z 25. júla o tom, že bez ruskej ropy to zatiaľ nepôjde.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok