Ropa môže potiecť jadranským potrubím, navrhuje EÚ. Chorvátsko je nespoľahlivé, namieta Budapešť

2.8.2024 12:05 , Aktualizované: 2.8.2024 17:03

Maďarsko sa nemôže spoliehať na Chorvátsko, pokiaľ ide o tranzit ropy, uviedol dnes maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Na snímke sprava šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak a   maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó počas spoločnej tlačovej konferencie v ukrajinskej obci Kamianycia v pondelok 29. januára 2024.
Foto: TASR/AP

Podľa agentúry MTI minister reagoval na list podpredsedu Európskej komisie Valdisa Dombrovskisa, ktorý uviedol, že dodávky ropy do Maďarska a na Slovensko nie sú ohrozené kvôli ukrajinským sankciám voči ruskej ropnej spoločnosti Lukoil, pretože môže využívať ropovod z Chorvátska.

Slovensko dostalo list od chorvátskej vlády s ponukou zabezpečiť trasu pre ďalšie dodávky ropy cez Chorvátsko. Nie je však jasné, ako by to fungovalo, povedal v piatok agentúre Reuters minister zahraničných vecí Juraj Blanár.

"Za akú cenu? Pri akej kapacite? To dnes nikto nevie," povedal Blanár a zopakoval, že Slovensko chce, aby EK rokovala s Ukrajinou o úplnom obnovení toku ropy z Ruska. Bratislava však podľa neho hľadá aj iné riešenie pre prípad, že komisia rokovania nezačne.

Lukoil dostal stopku

Slovensko a Maďarsko prestali dostávať ropu od Lukoilu cez ropovod Družba cez Ukrajinu po tom, ako Kyjev v júni zaradil ruského ropného giganta na svoj sankčný zoznam. Tým sa zdôvodňuje, prečo nie je možný tranzit ropy.

Dombrovskis v liste spomenul, že mnohé krajiny EÚ sa pýtajú, prečo Maďarsko a Slovensko ešte neznížili svoju závislosť od dodávok ropy z Ruska. Brusel tiež uviedol, že z jeho analýzy vyplýva, že jadranský ropovod Adria, ktorý vedie do Maďarska z chorvátskeho prístavu Omišalj, má dostatočnú voľnú kapacitu na zásobovanie oboch krajín ropou z iných zdrojov.

Ukrajina potvrdila, že jej sankcie sa nevzťahujú na tranzit ruskej ropy do Maďarska a na Slovensko, pokiaľ Lukoil nie je vlastníkom prepravovanej ropy, uviedol Dombrovskis.

Chorvátsko je nespoľahlivé

"Chorvátsko je ako tranzitná krajina jednoducho nespoľahlivé," napísal Szijjártó na svojom profile na sociálnej sieti Facebooku. Uviedol, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu sa tranzitné poplatky niekoľkokrát zvýšili a znemožnili maďarskej skupine MOL zabezpečiť si dlhodobú kapacitu.

Šéf maďarskej diplomacie tiež tvrdí, že Chorvátsko nevykonalo potrebné investície na zvýšenie kapacity plynovodu.

Maďarsko dlhodobo kritizuje Ukrajinu

Budapešť obvinila Ukrajinu z vydierania krajín, ktoré podporujú prímerie vo vojne medzi Ruskom a Ukrajinou, zastavením tranzitu od ruského Lukoilu. Szijjártó dnes napísal, že Dombrovskisov list ukazuje, že "Ukrajinci si môžu dovoliť čokoľvek voči členským štátom EÚ, najmä ak podporujú mier a neprevážajú zbrane" v rámci vojenskej pomoci Západu Ukrajine.

Vláda maďarského premiéra Viktora Orbána udržiava dobré vzťahy s Moskvou napriek dva a polročnej ruskej agresii voči Ukrajine. V ústrety Rusku sa postavil aj kabinet slovenského premiéra Roberta Fica.

Podľa skoršieho vyhlásenia prevádzkovateľa ropovodu Mero dodávky ropy do Českej republiky pokračujú normálne.

Bez ropy nebude elektrina

Maďarská rozhlasová stanica M1 v piatok informovala, že Maďarsko a Slovensko sa vyhrážajú, že by mohli obmedziť alebo úplne zastaviť dodávky elektriny na Ukrajinu, ak neobnoví tranzit ropy do krajín. Bratislava a Budapešť o tom údajne rokujú. Ukrajina nakupuje elektrinu od susedných krajín, pretože jej elektrárne a ďalšiu energetickú infraštruktúru poškodili opakované ruské útoky.

Pozrite si celú reportáž o sankciách na Lukoil z 31. júla 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok