Európska komisia ubezpečuje: Ukrajinské sankcie voči Lukoilu neohrozujú dodávky ropy na Slovensko a do Maďarska

1.8.2024 14:45

Dodávky ropy do Maďarska a na Slovensko zrejme nie sú v bezprostrednom ohrození, pretože ukrajinské sankcie na ruskú ropnú spoločnosť Lukoil nemajú vplyv na tranzit ropy cez Ukrajinu do Maďarska. Podľa agentúry Reuters to v liste adresovanom ministrom zahraničia Maďarska a Slovenska uviedla Európska komisia (EK).

Z ropovodu Družba v Poľsku uniká ropa. Oblasť sa podarilo uzavrieť.
Foto: TASR/AP

Podpredseda EK Valdis Dombrovskis v liste píše, že podľa informácií od maďarskej energetickej spoločnosti MOL, ktorá ruskú ropu dováža, sa táto ropa stáva na rusko-ukrajinskej hranici majetkom obchodných firiem, takže nepodlieha sankciám.

Komisia podľa listu dospela k predbežnému záveru, že "naliehavé konzultácie sa nezdajú byť opodstatnené, pretože v súčasnosti neexistujú známky bezprostrednej hrozby pre zabezpečenie dodávok".

Komisia tiež uviedla, že viaceré členské krajiny EÚ sa pýtajú, prečo Maďarsko a Slovensko doteraz neznížili svoju závislosť od dodávok ropy z Ruska.

Slovensko a Maďarsko rozhodnutie Kyjeva umiestniť Lukoil na ukrajinský sankčný zoznam kritizujú. Tvrdia, že tento krok im bráni v nákupe ropy pre ich rafinérie a ohrozuje zásobovanie pohonnými látkami, píše Reuters.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok